FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TEPCO zatražio vladinu pomoć u isplati naknada za posljedice havarije

Autor: gvla
TOKIO, 10. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Čelnik tvrtke TEPCO zatražio je od japanske vlade financijsku pomoć u isplati odšteta svima pogođenima posljedicama havarije u nuklearnoj elektrani u Fukushimi koju su u ožujku pogodili potres i tsunami.

Iznoseći taj zahtjev ministru trgovine i industrije Banriju Kaiedi, Masataka Shimizu izjavio je kako njegova kompanija prihvaća odgovornost za štete nastale uslijed najteže nuklearne katastrofe koja je pogodila svijet u 25 godina.

"Suočeni smo s izrazito teškom situacijom što se tiče prikupljanja sredstava zaduživanjem kod financijskih institucija, da ne spominjemo izdavanje obveznica", stoji u dokumentu kojeg je ministru uputio Tokyo Electric Power (TEPCO).

Tvrtki je stoga potrebna pomoć vlade kako bi nastavila poslovati i izbjegla scenarij koji bi doveo u pitanje "brzu isplatu poštene naknade pogođenim ljudima, te raspirio strahovanja oko stabilnosti opskrbe strujom".

Sustavi hlađenja u nuklearki Fukushima Daiichi oštećeni su 11. ožujka u tsunamiju izazvanim najsnažnijim zabilježenim potresom u povijesti Japana, što je dovelo do pregrijavanja reaktora, niza eksplozija i ispuštanja radioaktivnih materijala u okoliš.

Najteža nuklearna katastrofa od Černobila 1986. prisilila je desetke tisuća ljudi da napuste domove, radna mjesta i seoska gospodarstva u radijusu od 20 kilometara oko postrojenja.

Japanska je vlada priopćila da TEPCO, da bi dobio njezinu pomoć, mora provesti dublje restrukturiranje.

TEPCO je priopćio da će Shimizu i ostali čelnici "zasad" vratiti svoje bonuse a tvrtka će nastojati prodati portfelje vrijednosnih papira i nekretnine kako bi prikupila "što više sredstava". Proces će uključivati i učinkovitu reorganizaciju poslovanja.

TEPCO je već najaviO 50-postotno smanjenje plaća članova uprave, što su neki vladini dužnosnici proglasili nedostatnim uzme li se u obzir da im je prosječna plaća u godini dana do ožujka 2010. iznosila 37 milijuna jena (461 tisuću dolara).

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙