FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Josipović na Danu riječkog sveučilišta

Autor: dsil
RIJEKA, 19. svibnja 2011. (Hina) - Na tribini "Visoko obrazovanje kao temelj reformi hrvatskog društva", održanoj danas u povodu Dana Sveučilišta u Rijeci, izlagao je i predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik Josipović je ustvrdio da u hrvatskom društvu još nije pronađen odgovor kakvo je visoko obrazovanje potrebno. Kako je rekao, osnovni problem je što primjena bolonjskog sustava nije donijela očekivane rezultate, a trebao je ubrzati zapošljavanje visokoobrazovanih već nakon tri godine, ali se pokazalo da tržište rada nije usklađeno s obrazovnim sustavom.

Josipović je kazao i da bi se trebalo u društvu odrediti želimo li sveučilišta klasičnog Humboldtova tipa ili otvorenija tržištu te proaktivna.

Potrebno je utvrditi i poželjne načine financiranja sveučilišta, pri čemu se mora dogovoriti je li pozitivno da sveučilišta, fakulteti i nastavnici pridonose financiranju svojim djelovanjem na tržištu uz nadzorne mehanizme da se ne prijeđe u "tezgarenje" i rušenje kvalitete izobrazbe.

Govoreći o nužnosti uklapanja u međunarodnu podjelu rada, Josipović je kazao da bez mobilnosti nema dobra sveučilišta. Ocijenio je da hrvatska sveučilišta imaju budućnost na regionalnoj razini.

Znanje je strateški proizvod koji treba iskoristiti, kazao je. U naporima da se poveća broj visokoobrazovanih ljudi u zemlji nije prihvatljivo smanjivati ulaganja u znanost i visoko obrazovanje iz godine u godinu, naveo je. Hrvatska znanost i visoko obrazovanje mogu bolje, imamo ljude na sveučilištima s vizijom, koji mogu pogurati naprijed te kvalitetne mlade ljude.

Moramo bolje povezati visoko obrazovanje i gospodarstvo. Ako tu formulu ne nađemo, uzalud nam sve reforme, ustvrdio je Josipović.

Državna tajnica u ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Sanja Mrkonjić je kazala da je temeljna pretpostavka za tri nova zakona o visokom obrazovanju bila nužda da se usporede hrvatske ustanove s ustanovama u EU. Želimo biti ravnopravni pa i konkurentni, rekla je. Europa je jasno utvrdila da želi proaktivna sveučilišta koja su glavni pokretači društvenog i gospodarskog razvoja, dodala je.

Nakon tribine svečano su uručena akademska priznanja.

Sveučilište u Rijeci, osnovano 1973., sastoji se od devet fakulteta, akademije primijenjene umjetnosti, četiriju sveučilišnih odjela i ostalih služba. Tu studira 19.200 studenata i radi 947 stalno zaposlenih nastavnika.

Godine 2003. počela je gradnja sveučilišnog kampusa na Trsatu u koji je do sada uloženo 638 milijuna kuna.

Prije dolaska u kampus predsjednik Ivo Josipović se susreo s predstavnicima Baptističke crkve u Rijeci u njihovu Pastoralnom centru u gradnji na Zametu. Pater Giorgio Grlj predstavio je predsjedniku budući centar na tri etaže.

Predsjednik Josipović prošetao se i riječkim Korzoom gdje se susreo s građanima.

(Hina) xdsi yvknl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙