FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: 150. obljetnica osnutka HAZU-a

Autor: vsik
OSIJEK,6. svibnja 2011.(Hina) - U povodu 150. obljetnice osnutka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Rektoratu osječkoga Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera danas je održana svečana akademija.

Osnivanje akademije potaknuo je biskup Strossmayer, rođeni Osječanin (1815.-1905.), koji je pohađao osječku gimnaziju, a po njemu je i osječko Sveučilište 1990. godine dobilo ime.

Na svečanoj akademiji, među ostalima, bili su i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, voditelj izaslanstva Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit te predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić, hrvatski akademici, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Predsjednik Josipović rekao je kako je uloga biskupa J.J. Strossmayera iznimno važna za razvoj kulture u Hrvatskoj te da Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti svih godina svojega djelovanja pridonosi stvaralačkom zamahu. Dodao je kako se od HAZU-a i očekuje da bude zamašnjak, kako je to i zamislio biskup Strossmayer.

Glavni tajnik HAZU-a Pavle Rudan, govoreći o važnosti njezina osnutka, posebice je naglasio kako je biskup Strossmayer bio vizionar svojega vremena te da je svojim kulturnim, znanstvenim i vjerskim radom zadužio sve hrvatske generacije. Svojim glasovitim govorom u Hrvatskome saboru 29. travnja 1861. godine, kada je osnovan HAZU, biskup Strossmayer upozorio je među ostalim na važnost jezika i kulture za opstojnost jednog naroda, kazao je.

Podsjetio je da je Hrvatska akademija znanosti u umjetnosti objavila do sada 5600 raznih naslova, a svojim je radom pridonijela promicanju kulture, prosvjete i ostaloga u mnogim drugim ustanovama i institucijama.

Izrazio je veliko zadovoljstvo što se, osim u Zagrebu, 150. obljetnica osnutka HAZU-a obilježava i u Osijeku, rodnome mjestu velikoga mecene, prosvjetara i zagovornika slobode riječi i govora.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekli su da su ta županija i grad Osijek bogati mnogim zaslužnim pojedincima, među kojima su i dva dobitnika Nobelove nagrade koji su pohađali osječku gimnaziju - Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog. Župan Šišljagić rekao je kako je biskup Strossmayer bio i veliki župan virovitički, čije je sjedište bilo u Osijeku, te najistaknutija osoba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Gradonačelnik Bubalo istaknuo je kako je Osijek u prvoj polovici 20. stoljeća bio jedan od najrazvijenih hrvatskih gradova, a danas se suočava s mnogim gospodarskim i socijalnim problemima.

U društvu župana Šišljagića i gradonačelnika Bubala predsjednik Josipović i Paul Vandoren ispred zgrade Rektorata u osječkoj Tvrđi vidjeli su osječke maturante kako se pripremaju za ples kvadrilju, a zatim su posjetili osječki Poduzetnički inkubator "Bios.

Direktor te tvrtke Tomislav Šerić izvijestio ih je kako u Biosu uspješno djeluje 29 različitih poduzeća s više od 130 zaposlenih, od kojih će neki postupno prijeći u gospodarsku zonu u Tenji.

(Hina) xvsik ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙