FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čestitka ministra Mesića uz Međunarodni dan muzeja

Autor: nkot
ZAGREB, 17. svibnja 2011. (Hina) - Ministar kulture Jasen Mesić danas je u prigodi Međunarodnoga dana muzeja, 18. svibnja, čestitao i izrazio zahvalnost svima koji skrbe i razvijaju svijest o muzejima i baštini.

U čestitiki za Međunarodni dan muzeja, čija je tema ove godine Muzeji i sjećanje/Predmeti pričaju tvoju priču, Mesić ističe kako se taj dan u Hrvatskoj obilježava već 31 godinu stručnim snagama Muzejskog dokumentacijskog centra, posebno suradnjom sa svim muzejima, galerijama i zbirkama, Hrvatskim nacionalnim komitetom ICOM-a, te Hrvatskim muzejskim društvom, radi promoviranja i predstavljanja javnosti višestruke uloge muzeja. Podsjeća i da se po 16. put održava muzejska edukativna akcija "Dodir".

Ovogodišnjom temom, napominje Mesić, pažnja je usmjerena na važnu ulogu muzeja i u očuvanju sjećanja programima „oživljene prošlosti“ i temama iz baštine važnih za zajednicu kojoj muzeji pripadaju. Napominje da ICOM za ovu godinu upućuje sve muzeje na programe koji prezentiraju kulture Afrike, čiji je prinos svjetskoj kulturi relativno nepoznat.

Ministar naglašava kako će brojne inovativne aktivnosti, uz zajednički plakat za sve muzeje, te izložbe, predavanja, promocije, i dr. "istaknuti, potaknuti i ohrabriti i nove rasprave i viđenja mjesta materijalne i nematerijalne kulturne baštine, posebno sadržane u memoriji predmeta, i iznova istaknuti vitalnu ulogu muzeja u tomu", kaže Mesić napominjući kako u obilježavanju Međunarodnoga dana muzeja Ministarstvo daje vidljivu potporu.

(Hina) pp/xrkor yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙