FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: predstavljena monografija "Rokovačke zidine"

Autor: zdra
VINKOVCI, 17. svibnja 2011.(Hina) - Monografija "Rokovačke zidine", posvećena povijesnom vrjednovanju ostataka srednjovjekovnog franjevačkog samostana i crkve iz sredine 15. stoljeća kod Rokovaca pokraj Vinkovaca, autora Anite Rapan-Papeše i Danijela Petkovića, predstavljena je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima u sklopu Tjedna muzeja.

Suautor monografije Danijel Petković, predstavljajući "Rokovačke zidine", podsjetio je kako su današnji Rokovci, koji se nalaze nekoliko kilometara jugoistočno od Rokovačkih zidina, nastavak naselja koje je u srednjem vijeku postojalo u blizini Rokovačkih zidina.

"Franjevačka crkva, poznata danas kao Rokovačke zidine, ostala je nakon preseljanja Rokovaca na istom mjestu i prostor oko nje služio je sve do 18. stoljeća za pokop Rokovčana", kazao je Petković i dodao kako su Rokovačke zidine najgore opustošene u zadnjih šezdesetak godina.

"Općedruštvena nebriga za povijesne vrijednosti poput Rokovačkih zidina ne prati samo taj spomenik već i ostalu srednjovjekovnu kulturnu baštinu. Iako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilo više desetaka crkava veličine crkve na predjelu Rokovačkih zidina, većina su danas jedva vidljivi arheološki spomenici u prostoru", ocijenio je Petković.

Dodao je kako je monografija doprinos nastojanjima da se Rokovačke zidine zaštite od daljnjeg propadanja koje prijeti tom srednjovjekovnom spomeniku te u budućnosti i obnove barem do stanja koje je zabilježeno na fotografijama s početka 20. stoljeća.

Po riječima urednika Zlatka Virca, knjiga poput monografije "Rokovačke zidine" jako je malo napisano.

"Monografija je pisana na vrlo znanstven, ali i popularan način, a prvi put autori su se koristili mađarskim srednjovjekovnim izvorima", rekao je Virc, dodavši kako je danas "svima jasno da Rokovačke zidine treba čuvati i sačuvati".

Monografija "Rokovačke zidine", tiskana u nakladi vinkovačkoga Gradskog muzeja, na više od 140 stranica uz tekst sadrži i brojne fotografije te povijesne zemljovide lokaliteta.

(Hina) xzdra yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙