FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: monografija dubrovačkih logoraša

Autor: hspa
DUBROVNIK, 27. travnja 2011. (Hina) - U organizaciji podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora večeras je u Kazalištu "Marina Držića" predstavljena knjiga "Monografija dubrovačkih logoraša".

Po popisima kojima to društvo raspolaže strahote dvaju koncentracijskih logora, u Morinju u Crnoj Gori i Bileći u BiH, prošla su 443 zarobljenika, od kojih u Morinju 312 i Bileći 131.

Zajedno s dubrovačkim logorašima mučenja je proživjelo i 50-ak logoraša iz drugih hrvatskih krajeva te 50-ak Hrvata i oko stotinu muslimana iz BiH.

Dubrovački logoraši proveli su 23.500 dana u logorima od toga u Morinju 17.800, a u Bileći 5700 dana.

Od posljedica mučenja i zlostavljanja u logorima je preminulo i nije dočekalo slobodu osam zarobljenika, a od razmjena do danas preminulo je 80 bivših logoraša. "O 21. obljetnici izlaska iz srpsko-crnogorskih logora izlazi ova monografija koja želi prikazati stravičnu povijesnu stranu stvaranja slobodne Republike Hrvatske. Knjiga govori o bliskoj prošlosti, patnji i boli, sjećanjima još svježima i bolnim, o životu koji je zadnjih godina u mnogu čemu promijenio društvene navike", kazao je predsjednik podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Dubrovačko-neretvanske županije Zdenko Bulić.

(Hina) xhspa yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙