FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Arhitektonski vodič Zagreba

Autor: ipet
ZAGREB, 6. svibnja 2011. (Hina) - Arhitektonski vodič Zagreba 1898.-2010. autora istaknutoga kritičara i teoretičara arhitekture Aleksandera Lasla dugoočekivano je djelo i prvi arhitektonski vodič Zagrebom te dobar temelje za neka buduća očekivana slična djela, rečeno je na večerašnjem predstavljanju toga vodiča u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Predstavljanje je bilo središnji događaj, ali i povod Dana zagrebačke arhitekture koji u organizaciji Društva arhitekata Zagreba (DAZ) traju od 3. svibnja, a bit će, kako je najavio predsjednik DAZ-a Damir Ljutić, završeni sutra, 7. svibnja obilaskom u vodiču predstavljenih objekata autobusom u prijepodnevnim satima, a pješice u poslijepodnevnim.

Arhitektonski vodič Zagrebom, najnovije je izdanje DAZ-a i tvrtke Arhitekst koja izdaje časopis "Oris", a čiji je direktor Andrija Rusan uvjeren da je vodič početak i nekih drugih sličnih pothvata.

U autorovoj selekciji predstavljeno je 187 građevina koje, kako je objasnila jedna od autorica tekstova u vodiču Vera Grimmer, podupiru tezu o kontinuitetu zagrebačkoga modernizma. Dodala je da autor u programskome tekstu ističe opstojanost zagrebačke moderne koja počinje manifestnom izložbom Hrvatskoga salona u netom dovršenoj zgradi Umjetničkog paviljona 1898., a završava recentnim primjerima suvremene arhitekture poput Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu.

Grimmer smatra da vodiči zapravo dijele sudbinu antologija oko kojih se nikada svi ne slažu, ali i vjeruje da će oko ovoga vodiča biti podosta suglasnih.

Vodič donosi i tekst austrijskoga pjesnika i kritičara arhitekture Friedricha Achleitnera, a uz Aleksandera Lasla, Veru Grimmer tekst za vodič napisao je i Maroje Mrduljaš.

Pohvale i zadovoljstvo zbog objavljivanja vodiča izrazili su i predstavnici grada Zagreba - Jadranka Veselić Bruvo iz gradskoga Ureda za strateško planiranje i razvoj te potpredsjednica Skupštine Tatjana Holjevac, kao i ravnateljica Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Blanda Matica te ravnatelj Uprave za graditeljstvo Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Lino Fučić.

Kratke prezentacije održali su i neki od arhitekata čije su građevine predstavljene u vodiču poput Igora Franića, Krešimira Rogine, Tome Plejića , Ivana Galića, Davora Katušića i Zorana Zidarića.

(Hina) xipet yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙