FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli Dani hvarskog kazališta

Autor: mihv
HVAR, 5. svibnja 2011. (Hina) - Znanstvenim skupom "Hvar - književnost i kazalište" jutros su nastavljeni 28. dani hvarskog kazališta koji su sinoć svečano otvoreni u Arsenalu predstavom "Svečana večera u pogrebnom poduzeću", u izvedbi viškog amaterskog kazališta "Ranko Marinković".

Skup je počeo predstavljanjem zbornika s dvadesetak prošlogodišnjih priopćenja o pamćenjima, sjećanjima i zaboravima u hrvatskoj književnosti i hrvatskom kazalištu.

Na skupu će tridesetak znanstvenika iz Osijeka, Zadra i Zagreba te Udina, među kojima su Pavao Pavličić, Tonko Maroević, Fedora Ferluga-Petronio i Slobodan P. Novak, izlagati o temama koje sežu od novih čitanja Lucićeve pjesme "Jur nijedna na svit vila" i njegove drame "Robinja", Hektorovićeva "Ribanja i ribarskog prigovaranja" do Hvara u poeziji Augusta Šenoe, Chestera Beersa, Antuna Šoljana i Nikice Petraka.

Znanstvenici će razgovarati i o prozama Marina Carića te djelovanju Hvarana, primjerice Biondija i Pelegrinovića, u drugim podnebljima. Bit će riječi i o neizbrisivu pečatu koji je Nikola Batušić kao dugogodišnji voditelj skupa utisnuo Danima hvarskog kazališta.

Budući da se 2012. proslavlja 400. obljetnica izgradnje komunalnog kazališta u Hvaru, jednoga od najstarijih javnih kazališta u Europi, kako je najavljeno, sudionici Dana hvarskog kazališta iduće će godine predstavljanjem zbornika dati obol toj obljetnici.

Dani hvarskog kazališta, koje organiziraju HAZU, Književni krug iz Splita, grad Hvar i Hvarsko pučko kazalište, završava 7. svibnja, a otočani i njihovi gosti večeras će moći uživati u 87. izvedbi predstave "Stori letrat" Hvarskoga pučkog kazališta. Sutra je na rasporedu predstava "Nosi nas rijeka" u izvedbi kazalištaraca Kulturno-umjetničke udruge "Mosor" iz Gata.

(Hina) xmihv ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙