FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O razminiranju u Karlovačkoj županiji

Autor: vhor
KARLOVAC, 17. svibnja 2011. (Hina) - Članovi Savjetodavnog odbora International Trust Funda-ITF za razminiranje i pomoć žrtvama mina iz Ljubljane posjetili su Karlovačku županiju i obišli radilišta u projektu razminiranja "Plivelići-Kokani" u josipdolskoj općini.

Na terenu, uz vodstvo HCR-a i župana Ivana Vučića, predstavnicima lokalne vlasti Josipdola i Generalskog Stola razgovarali su o razmjerima tzv. minskog problema i dosad učinjenom u razminiranju.

U izjavi za medije u Karlovcu prije odlaska na teren Peter Voznica, češki veleposlanik u Sloveniji, kazao je u svojstvu predsjednika Savjetodavnog odbora ITF-a (u kojem su predstavnici zemalja donatora) da ih na djelovanje potiče važnost posla koji ITF čini u razminiranju da bi stanovništvo bilo sigurnije i nesmetano se razvijalo gospodarstvo.

Dorijan Maršić, direktor ITF-a, kazao je da je u proteklih 12 godina prikupljeno 67 milijuna dolara i tako u Hrvatskoj razminirano 29,8 četvornih kilometara. Pritom je izvađeno i uništeno 6176 mina i 2224 neeksplodirana ubojita sredstva (NUS). Kako je rekao, ITF u zadnjih deset godina prikupio i plasirao 331 milijun dolara za razminiranje 110 četvornih kilometara u regiji i dva kilometra u Zakavkazju, pri čemu je izvađeno 40.000 mina i 29.000 ubojitih sredstava.

Upraviteljica Zaklade "Hrvatska bez mina" saborska zastupnica Đurđa Adlešič, koja je i članica upravnog odbora ITF-a, kazala je da u Hrvatskoj još uvijek svaki peti stanovnik živi uz mine, u 14 županija. Naglasila je da je Hrvatska unatoč tomu potpuno sigurna za gospodarstvo i turizam jer su takva područja imala prioritet u razminiraju. Najavila je da će se u razminiranje osim stranih donatora uključiti i INA i najvjerojatnije Agrokor te je izrazila nadu da će njihov primjer uskoro slijediti i druge gospodarske tvrtke.

Do sada je u Karlovačkoj županiji od mina poginule 59 i ranjene 203 osobe, od kojih 181 u poznatim minskim poljima, kazao je župan Vučić. U razminiranje u županiji uloženo je oko 200 milijuna kuna, od toga je 60 milijuna prikupljeno iz donacija. Za razminiranje je ostalo još 20 četvornih kilometara, a 70 četvornih kilometara minski je sumnjiv prostor.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Zdravko Modrušan također je zahvalio svim donatorima na velikoj pomoći te kazao da u Hrvatskoj treba razminirati još 799 četvornih kilometara, za što će uz do sada uloženih ukupno 500 milijuna trebati još 600 milijuna eura. U minskim nezgodama u Hrvatskoj poginule su 502 osobe, a Hrvatska se Otawskom konvencijom obvezala da će do 2019. očistiti zemlju od mina, rekao je.

Članovi Savjetodavnog odbora ITF-a obišli su kod Josipdola minska polja u postupku razminiranja, u zaseocima Plivelićima i Kokanima gdje na ukupno 337.874 četvorna metra razminiranje obavlja tvrtka Rumital iz Zagreba. Potom su u Generalskom Stolu zajedno s mještanima i predstavnicima lokalne vlasti pogledali predstavu sisačkog Kazališta „Daska“ pod nazivom “Ne, ne mine”.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙