FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osmo međunarodno savjetovanje "Humanitarno razminiranje 2011."

Autor: jdev
ŠIBENIK, 26. travnja 2011. (Hina) - Osmo međunarodno savjetovanje "Humanitarno razminiranje 2011.", na kojem se okupilo 170 sudionika iz 37 zemalja, počelo je danas u hotelskom naselju Solarisu u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) i HCR-ov centar za testiranje, razvoj i obuku, pod pokroviteljstvom predsjednika države Ive Josipovića.

Skup je otvorio Zlatko Gareljić, predsjednikov izaslanik, naglasivši kako je to savjetovanje jako bitno jer iz njega svake godine proizlaze nova znanja i tehnologije u borbi s minama, a humanitarno razminiranje dobiva još veću važnost. Podsjetio je kako je u Hrvatskoj još 800 četvornih kilometara minski sumnjiva područja, a minama su onečišćena područja u čak 12 hrvatskih županija.

Rekao je kako pripadnici Hrvatske vojske od 1999. sudjeluju u mirovnim misijama diljem svijeta, da ih je trenutačno u misijama EU-a i UN-a 470 te da nijedan naš vojnik do sada nije smrtno stradao.

U ime vlade nazočne je pozdravio načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić koji je podsjetio na doprinos šibenske policije u razminiranju šibenskog kanala sv. Ante nakon Domovinskog rata.

Šibenski dogradonačelnik Franko Vidović istaknuo je kako je taj grad pravo mjesto za održavanje takva savjetovanja jer je i sam prekomjerno granatiran u Domovinskom ratu te je imao velikih problema s čišćenjem minski sumnjiva područja.

Najveći dio terena na području grada, kako je rekao Vidović, očišćen je i vraćen na uporabu građanima, ali treba još od mina očistiti rubno područje između Šibenika i Vodica. U Šibensko-kninskoj županiji, ustvrdio je, preostalo je očistiti nešto više od 52 četvorna kilometra minski sumnjiva područja.

Ovogodišnje savjetovanje, rečeno je, odnosit će se na znanje, vještine i sigurnost u humanitarnom razminiranju.

Na skradinskom poligonu Gaj sutra će za sudionike biti izvedena i pokazna vježba razminiranja, u kojoj će sudjelovati osam strojeva za razminiranje i izloženi prototip te psi za otkrivanje mina. Također će biti izvedena vježba prve pomoći pirotehničara nakon minske nesreće.

(Hina) xjdev ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙