FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rosneft se povlači iz pregovora s BP-om o arktičkom projektu

Autor: mkuz
MOSKVA, 17. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Ruski Rosneft povući će se iz predloženog strateškog saveza s britanskim naftnim divom BP-om i krenuti u potragu za novim partnerima u potrazi za naftom u poljima u Karskom moru, doznaje se u utorak od izvora bliskog tvrtki.

BP-ovi partneri, četiri ruska oliharha koje predstavlja konzorcij Alfa-Access-Renova (AAR), suprotstavili su se dogovoru s Rosneftom i pokrenuli sudski spor kako bi ga blokirali.

U posljednjem pokušaju da otklone nesuglasice, BP i Rosneft podastrli su gotovinsku i dioničku ponudu za isplatu AAR-ova udjela u projektu.

Dogovor nije postignut i nakon višemjesečnog natezanja Rosneft se odlučio povući iz predloženog saveza s BP-om i potražiti nove partnere za potragu za novim nalazištima nafte u Karskom moru, u ruskom dijelu arktičkog pojasa.

"Imamo osjećaj da su nastojali potkopati sporazum i da nisu željeli da Rosneft postane najveća državna naftna kompanija u svijetu po proizvodnji i rezervama", rekao je neimenovani izvor.

Rosneft sada pregovara s Exxonom, Shellom, Chevronom i kineskim tvrtkama.Razgovori o isplati ruskih dioničara u zajedničkom projektu TNK-BP nisu urodili plodom i dvije strane nisu uspjele postići dogovor, kazao je izvor.

BP-ov izvršni direktor Bob Dudley potvrdio je u utorak da tvrtka nije uspjela postići dogovor s partnerima u ruskom projektu TNK-BP o predloženoj transakciji s Rosneftom.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙