FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Loše vijesti u vezi grčke krize pritišću europske burze

Autor: scvi
NEW YORK, 17. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama jutros su cijene dionica pale zbog i nadalje jakih zabrinutosti investitora oko dužničke krize u perifernim članicama eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 sati bio je na gubitku 0,4 posto, na 1.134 bodu.

Londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX i trenutno su u minusu između 0,5 i 0,8 posto.

Investitori su na oprezu nakon što su ministri financija eurozone po prvi puta naznačili da bi mogli zatražiti od privatnih investitora da produže rok dospijeća grčkog duga. To je ojačalo njihovu nervozu i produbilo neizvjesnost oko mogućeg restrukturiranja grčkog duga.

„Sve jutros izgleda prilično loše. Dužnička kriza u eurozoni ostaje u fokusu, jer je i dalje puno neizvjesnosti oko toga što će se tražiti. Razmatranja ministara financija da možda zatraže produljenje roka dospijeća grčkog duga od privatnih investitora moglo bi zastrašiti tržišta“, ističe Will Hedden, trgovac pri IG Indexu.

Najveća gubitnica zasad je dionica austrijskog naftnog diva OMV-a, nakon što je najavio da planira izdavanje prava vrijednih 900 milijuna eura, radi prikupljanja potrebnog kapitala za financiranje akvizicija u Turskoj i Tunisu. Cijena dionice OMV-a jutros je potonula 3,8 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks danas blago ojačao, za 0,09 posto, na 9.567 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙