FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi u minusu uoči sastanka europskih ministara financija

Autor: scvi
NEW YORK, 16. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki su terminski indeksi danas pali jer investitori nisu skloni ulagati u rizičniju imovinu prije sastanak ministara financija eurozone na kojem će raspravljati o dužničkoj krizi.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je u minusu 52 boda, a tehnološki Nasdaq 5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na gubitku 6,1 bod, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Na današnjem sastanku ministri financija eurozone vjerojatno će poduprijeti paket financijske pomoći Portugalu. Očekuje se da će i pojačati pritisak na Grčku da uvede dodatne mjere štednje kako preduvjet da daljnjih hitnih zajmova.

Taj sastanak bit će i u sjeni optužbe čelnika Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahna za pokušaj silovanja sobarice u jednom njujorškom hotelu. Ovaj događaj šokirao je francuske političare, kao i dužnosnike MMF-a.

„S uhićenjem Strauss-Kahna, imamo nove zabrinutosti. Znači li to da će MMF zauzeti oštriji stav prema Grčkoj i Portugalu? Danas bi to moglo kvariti raspoloženje na burzi“, smatra Peter Cardillo, ekonomisti pri Avalon Partnersu.

Očekuje se da bi financijske dionice mogle biti pod nešto većim pritiskom prodaja nakon što su neke europske banke, uključujući Deutsche Bank i Societe Generale, zabilježile oštar pad cijena dionica.

Na europskim burzama cijene dionica su pale na najnižu razinu u zadnjih mjesec dana. Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 0,66 posto, na 5.886 bodova, frankfurtski DAX 1 posto, na 7.325 bodova, a pariški CAC 1,25posto, na 3.968 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙