FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: komemoracija u povodu Jom Hašoa

Autor: tdel
ZAGREB, 1. svibnja 2011. (Hina) - Predjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske i Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus danas je na komemoraciji u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom Hašoa) kod spomenika Mojsiju na zagrebačkom groblju Mirogoj upozorio na probleme povrata oduzete i otete židovske imovine.

"O problemu povrata ne možemo reći ništa pozitivno. Sve više postaje jasno da nam se oteta imovina ne želi vratiti i da je to projekt začet samim zakonom o povratu imovine", rekao je Kraus.

Smatra da se već dvadeset godina raznim manipulacijama, poluistinama i otezanjem izbjegavaju obveze pravne države prema Židovima.

"U državnim institucijama uglavnom nailazimo na zatvorena vrata, sustavno se zaobilazi Židovska općina Zagreb i Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj", istaknuo je Kraus. Ocijenio je kako se odnos prema Židovima žrtvama holokausta izražava na puko formalnoj razini, sudjelovanjem na različitim komemoracijama i danima sjećanja, kada slušamo, kako je dodao, o pijetetu i žaljenju zbog svega što je bilo.

Kraus je upozorio i da je mrtvo slovo na papiru ostala i edukacija o holokaustu, a iz toga je "izbačena" i Židovska općina Zagreb. "Očito je i to nečiji projekt", rekao je .

"Želimo i zahtjevamo da se to promijeni. Bez povrata imovine nismo u stanju realizirati niti jedan važniji projekt, bilo da je riječ o socijalnim ili kulturnim programima te izgradnji u Praškoj o kojoj se godinama govori", istaknuo je Kraus. Smatra kako bi bilo dobro da je taj problem Republika Hrvatska riješila prije ulaska u EU, gdje vrijede odavno donesene konvencije i zakoni koji se tiču povrata židovske imovine.

Podsjetivši na neke od najistaknutijih Židova koji su uzdigli Zagreb u gospodarskom, kulturnom i znanstvenom planu, a koji su stradali u ustaškim i nacističkim logorima smrti, Kraus je rekao kako nedavno objavljena publikacija "Židovski Zagreb" predstavlja doprinos Židova u razdoblju modernizacije, nastanku građanskog društva i kulture te odgovara što su Židovi bili i dali Zagrebu. "Što su dobili, velika većina - smrt", dodao je.

Kraus se biranim riječima oprostio i od Jozefa Pape, dugogodišnjeg potpredsjednika Židovske općine Zagreb, koji je jučer iznenada umro.

Molitvu za poginule predvodio je zagrebački rabin Luciano Moše Prelević.

Vijence su kod spomenika Mojsiju, uz ine, položila izaslanstva predsjednika države, Hrvatskog sabora, hrvatske vlade, Židovske općine Zagreb, Koordinacije židovskih općina Hrvatske, Grada Zagreba, Savjeta za nacionalne manjine i drugi.

Uz predstavnike državne i gradske vlasti te pripadnike Židovske općine u Zagrebu komemoraciji u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta nazočio je i veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Yosef Amrani.

(Hina) xtdel ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙