FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: Pilarova tribina "Hrvatski identitet u europskom kontekstu"

Autor: zdra
VUKOVAR, 13. svibnja 2011. (Hina) - Tribinom "Hrvatski identitet u europskom kontekstu" u Vukovaru je počelo obilježavanje 20. obljetnice osnutka i djelovanja Instituta društvenih znanosti "Ive Pilara" iz Zagreba.

Po riječima ravnatelja toga instituta Vlade Šakića ta ustanova je još prije desetak godina počela pratiti obilježja hrvatskog identiteta i vrijednosti, a rezultati su pokazali kako je Hrvatska po svom narodnom, društvenom i kulturnom identitetu sličnija zapadnoeruopskim i sredozemnim državama nego državama u okružju.

Voditelj vukovarskoga Područnog centra Instituta "Ive Pilara" Dražen Živić ocijenio je kako će hrvatski identitet, kad Hrvatska uđe u EU, "biti ugrožen onoliko koliko mi to dopustimo". "Ako ne budemo gradili i možda ljubomorno čuvali i poticali sve ono što je u povijesti činilo i u sadašnjosti čini hrvatski identitet, zasigurno ćemo se utopiti u konglomerat europskih identiteta", poručio je Živić.

Na tribini je Zlatko Matijević iz Hrvatskog instituta za povijest govorio o temi "Ivo Pilar i moderni europski identitet".

Institut društvenih znanosti "Ive Pilara" osnovan je 26. studenoga 1991. pod imenom Institut za primijenjena društvena istraživanja. Pod tim imenom djeluje do 1997. kad ime dobiva po Ivi Pilaru (Zagreb, 1874. - Zagreb, 1933.), hrvatskom pravniku, povjesničaru i začetniku hrvatske geopolitike. Institut se bavi znanstvenim, stručnim, interdisciplinarnim te tržišnim istraživanjima, strategijskim analizama, organiziranjem međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova, tribina, okruglih stolova te predavanja u području društvenih i humanističkih znanosti.

U Institutu je među ukupno 120 zaposlenika 112 znanstvenika i znanstvenih novaka. Osim u središnjici u Zagrebu djeluje u sedam područnih centara u Vukovaru, Osijeku, Puli, Splitu, Gospiću, Dubrovniku i Varaždinu.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙