FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni skup o hrvatskom iseljeništvu od 26. do 28. svibnja

Autor: macu
ZAGREB, 13. svibnja 2011. (Hina) - Veliki 11. znanstveno-stručni međunarodni skup Annales Pilar na temu "Hrvatsko iseljeništvo i Domovina: razvojne perspektive" priredit će od 26. do 28. svibnja u Zagrebu i Dubrovniku Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Na skupu će izlagati 80-tak znanstvenika i stručnjaka te pet stranih veleposlanika.

Ravnatelj Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Vlado Šakić, govoreći o skupu, koji taj Institut nakon četrnaest godina ponovno organizira na temu iseljeništva, istaknuo je kako je nakana u novim migracijskim procesima analizirati iseljenu Hrvatsku i pokušati predvidjeti integracijske tokove između domovinske i iseljene Hrvatske, uklopljene u globalne migracijske procese.

Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar" organizirao je 1997. godine međunarodni skup "Budućnost iseljene Hrvatske".

Svibanjski znanstveno-stručni međunarodni skup "Hrvatsko iseljeništvo i Domovina: razvojne perspektive" okupit će više uglednih znanstvenika iz Hrvatske i svijeta, a u sklopu skupa održat će se i gospodarski forum na kojem će biti riječi o hrvatskim iseljenicima kao akterima gospodarskog razvoja Hrvatske, najavio je Šakić.

U znanstvenom dijelu programa bit će riječi o hrvatskim iseljeničkim zajednicama, identitetu hrvatskih iseljenika, zakonodavnim i političkim aspektima migracija, hrvatskom jeziku i kulturi u iseljeničkim zajednicama te suvremenim procesima i budućnosti u odnosima između iseljene i domovinske Hrvatske.

U sklopu programa u Dubrovniku, 28. svibnja bit će svečano otvoren sedmi Područni centar Instituta, uz već osnovane u Vukovaru, Osijeku, Varaždinu, Gospiću, Puli i Splitu, koji zapošljavaju oko trideset znanstvenika i znanstvenih novaka.

Radovi s 11. međunarodnog skupa Annales Pilar bit će objavljeni u zborniku radova.

(Hina) xmc ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙