FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineska potražnja ograničila pad cijena nafte

Autor: mpuk
LONDON, 10. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale u utorak na londonskom tržištu, pritisnute snažnim dolarom, ali su pad ograničili podaci o kineskom uvozu, ukazujući na postojano visoku razinu potražnje u azijskom divu.

Cijene barela sirove nafte pale su na londonskom tržištu za 38 centi na 115,52 dolara, nakon što su nakratko dotaknula i 113,58 dolara. Na američkom su tržištu bile u minusu 92 centa i iznosile su 101,62 dolara za barel.

"Značajan faktor koji trenutno podržava naftu jest snažniji dolar", tumači David Morrison iz tvrtke GFT.

Pad cijena ograničili su najnoviji podaci iz Kine, koji su pokazali snažan uvoz sirove nafte u travnju, za 5,24 milijuna barela dnevno, što je 1,7 posto više nego u istom razdoblju lani.

Postojana kineska potražnja za sirovom naftom dvosjekli je mač, budući da se s druge strane očekuje novi ciklus zaoštravanja kineske monetarne politike.

"Tržište i dalje pokušava procijeniti u kojoj će mjeri pooštravanje monetarne politike usporiti rast u idućim tromjesečjima", rekao je Jeremy Friesen iz Societe Generalea.

Uvoz naftnih derivata, koji se velikim dijelom sastoji od lož ulja, pao je u travnju za 17 posto u odnosu na mjesec ranije, na 3,22 milijuna tona, pokazali su carinski podaci.

„Visoke cijene nafte prigušile su poslovanje nekih malih rafinerija, pa je smanjena potreba za stvaranjem zaliha", kazao je jedan trgovac.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 108,08 dolara, što znači da je poskupila za 3,68 dolara u odnosu na kraj prošlog tjedna.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙