FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: bez znatnijih pomaka indeksa

Autor: scvi
ZAGREB, 10. svibnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas se očekuje mirno trgovanje, jer nema važnijih vijesti koje bi znatnije pomaknule indekse u bilo kojem smjeru, a i na svjetskim burzama trguje se oprezno.

Svih 12 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,08 posto, na 2.208 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,15 posto, na 1.231 bod.

Redovni promet dionicama premašio je 15 milijuna kuna, što je oko 4 milijuna više nego u petak.

Najveći je promet ostvaren dionicom HT-a, 3,8 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,11 posto, na 258 kuna.

Dionica Belja ostvarila je solidan rast od 2 posto na 91 kunu. U posljednja dva trgovinska dana tako je ojačala gotovo 6 posto, nadoknadivši gubitke s početka prošlog tjedna.

Od važnijih vijesti, jučer je HANFA produljila privremenu obustavu trgovanja dionicom Ine do kraja ovoga tjedna. Dionicama Ine ne trguje se od 28. travnja.

„Ne vidim ni danas razloga za znatniji porast obujma trgovanja, kao ni za veće pomake indeksa u jednom ili drugom smjeru. Očekuje nas mirno trgovanje, a u fokusu investitora, uz uobičajeno najlikvidnija izdanja, mogla bi biti dionica Dalekovoda uslijed opsežnog financijskog i operativnog restrukturiranja kompanije“, ističe Nada Harambašić, glavna financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Dioničari Dalekovoda na glavnoj skupštini 11. lipnja odlučivat će o dokapitalizaciji s ciljem izvlačenja kompanije iz nelikvidnosti i rastućeg duga.

Ujedno, pojedini mediji navode da bi ove godine Dalekovod mogao smanjiti broj zaposlenih, kojih je trenutno 1.100, za 300, čime bi ove godine uštedio 24,5 milijuna, a idućih godina 47,5 milijuna kuna godišnje.

Također, Uprava namjerava već od ove godine početi prodavati imovinu koja nije vezana uz osnovnu djelatnost, čime planira prikupiti 468 milijuna kuna i tako smanjiti izloženost dugu, koji premašuje 900 milijuna kuna.

Od poslovnih zbivanja, poslovodstvo Croatia osiguranja danas će na konferenciji za novinare predstaviti poslovne rezultate za prva tri mjeseca te izvijestiti o novostima u poslovanju te osiguravateljne kompanije.

Na svjetskim burzama, pak, trguje se oprezno. Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi porasli, što se zahvaljuje oporavku cijena sirovina nakon oštrog pada prošloga tjedna, no mršav obujam trgovanja pokazuje da su ulagači oprezni.

Na azijskim i europskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, no ulagače zabrinjava grčka dužnička kriza.

„Nove smjernice investitorima dat će američki pokazatelji o poslovnoj klimi i stanju zaliha u veleprodaji. Pratit će i daljnji razvoj dužničke krize u Grčkoj“, ocjenjuje Harambašić.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙