FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: milijunski promet ostvaren tek dionicom HT-a

Autor: scvi
ZAGREB, 4. svibnja 2011. (Hina) - Današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi odvija se usporeno, a u većem fokusu investitora tek je dionica HT-a dok iščekuju odluku glavne skupštine dioničara o isplati dividende.

Crobex indeks oko podneva bio je na dobitku 0,15 posto, na 2.201 bodu, a Crobex10 0,2 posto na 1.229 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je otprilike 4 milijuna kuna, i bio je otprilike milijun manji nego jučer u ovo doba.

„Nakon objave većine tromjesečnih financijskih izvješća kompanija, domaće tržište ponovno se uspavalo. Od važnijih vijesti, investitori danas iščekuju odluku dioničara HT-a na glavnoj skupštini o isplati dividende u iznosu od 22,76 kuna po dionici. Čeka se i daljnji razvoj situacije s ponudom Agrokora za kupnju 23 posto slovenskog Mercatora“, kaže Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Dionicom HT-a ostvareno je do podneva 2,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,5 posto, na 257,06 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Vira, s tek 534.000 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,63 posto, na 415 kuna.

Na europskim burza cijene dionica u blagom su minusu, ponajviše pod utjecajem lošijih od očekivanja pokazatelja o PMI indeksu uslužnog sektora i prometu na malo u eurozoni. Tako je londonski Ftse indeks oslabio 0,56 posto, a frankfurtski DAX 0,15 posto.

„U međuvremenu, Portugal je dogovorio s Europskom unijom paket pomoći od 78 milijardi eura na rok od tri godine, postavši tako treća zemlja poslije GrČke i Irske koja je dogovorila financijsku pomoć. Zanimljivo je i da će se ona aktivirati tek 15. lipnja, jer tada Portugal mora iskupiti 4,9 milijardi eura obveznica“, navodi Laća.

Investitori s nestrpljenjem iščekuju sutrašnju odluku Europske središnje banke (ECB) o monetarnoj politici.

„Tržište očekuje da će ECB ostaviti ključnu kamatnu stopu na postojećoj razini nakon što ju je podigao prošloga mjeseca. No, kako je tečaj eura na visokih 1,487 dolara, moguće je da dio tržišnih sudionika smatra mogućim da ECB ponovno sutra podignuti kamatne stope ili ih najaviti za slijedeće zasjedanje u lipnju “, ocjenjuje Laća.

Za nove smjernice, investitori danas očekuju objavu ISM indeksa američkog uslužnog sektora, kao i ADP-ovo izvješće o zaposlenosti u ožujku, zaključuje Laća.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙