FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u nesigurnom trgovanju cijene dionica blago porasle

Autor: scvi
NEW YORK, 13. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Nakon vrlo nesigurnog trgovanja, na Wall Streetu su u četvrtak vodeći indeksi porasli, što se zahvaljuje stabilizaciji tržišta sirovina i rastu cijena dionica u defanzivnim sektorima.

Dow Jones indeks ojačao je 65 bodova, ili 0,52 posto, na 12.695 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,49 posto, na 1.348 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 2.863 boda.

Na početku jučerašnjeg trgovanja Dow Jones indeks potonuo je gotovo 100 bodova, nakon neinspirativnih makroekonomskih podataka.

Prošloga je tjedna, doduše, broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 44.000, na 434.000, no to je manji pad nego što se očekivalo i pokazuje da se američko tržište rada sporo oporavlja.

Potrošnja je, pak, u travnju porasla po najnižoj stopi u devet mjeseci. Ukupan promet u trgovini na malo ojačao je, doduše, solidnih 0,5 posto, no ponajviše zbog rasta cijena goriva. Isključi li se gorivo, potrošnja je porasla mršavih 0,2 posto.

„Visoke cijene goriva i hrane mogle bi izazvati slabljenje potrošnje, a time i gospodarstva. To ujedno povećava ulazne troškove kompanijama, pa će one manje zapošljavati“, kaže Omair Sharif, ekonomist u tvrtki RBS.

Ipak, vodeći indeksi jučer su porasli, zahvaljujući ponajviše usponu cijena dionica u defanzivnim sektorima, kao što su sektor zdravstvene njege i proizvođača roba za široku potrošnju jer su ti sektori najmanje osjetljivi na oscilacije u gospodarskim kretanjima.

Jasno je da bi visoke cijene goriva mogle izazvati pad potrošnje, no građani će i dalje kupovati nužne namirnice i zadovoljavati svakodevne potrebe. Stoga su jučer porasle cijene dionica Coca-Cole, McDonald'sa, Kraft Foodsa...

S&P indeks sektora roba za široku potrošnju ojačao je 1,3 posto, a sektora zdravstvene njege 0,9 posto.

Pozitivno je na tržište djelovala i stabilizacija cijena sirovina. Nakon oštrog pada dan prije, terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku porasla je oko 1 posto, no nije se uspjela probiti iznad razine od 100 dolara po barelu.

Obujam trgovanja bio je prosječan, drugi dan zaredom. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 7,73 milijarde.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 19 naprema 11.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,52 posto, na 5.944 boda, dok je frankfurtski DAX pao 0,68 posto, na 7.443 boda, a pariški CAC 0,86 posto, na 4.023 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙