FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRB osniva centar za nuklearnu medicinsku dijagnostiku

Autor: ipet
ZAGREB, 11. svibnja 2011. (Hina) - Institut Ruđera Boškovića (IRB) osniva prvi regionalni centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku u predkliničkim istraživanjima u kojemu će se znanstveno istraživati tumorske i neurodegenerativne bolesti.

Tim projektom IRB-u će se otvoriti mogućnosti za inovativna znanstvena istraživanja što će pridonijeti njegovu boljem pozicioniranju na europskoj znanstvenoj sceni gdje ima samo nekoliko takvih centara.

Kako se navodi u priopćenju IRB-a, na njihov institut stiže 400.000 eura vrijedna kapitalna oprema – mini PET kamera za male laboratorijske životinje. Kamera je kupljena kreditom Svjetske banke, u okviru Science & Technology (S&T) projekta što ga financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

U osnivanju toga centra IRB surađuje sa Švicarskim federalnim institutom za tehnologiju (ETH) iz Zuericha, koji ima dugogodišnju ekspertizu u području nuklearne molekularne dijagnostike na laboratorijskim životinjama i smatra se jednim od najboljih centara te vrste u Europi. Dodaje se da će suradnja s vrhunskim ekspertima iz Švicarske omogućiti uspostavu IRB-ova centra po svjetski kompetitivnim pravilima, edukaciju znanstvenika toga instituta na ETH-u, te znanstvenu suradnju koja će omogućiti praćenje razvoja novih lijekova za tumore i neurodegenerativne bolesti.

Ističe se da je osnivanje toga centra logičan slijed napora IRB-a da se nedavno nabavljeni ciklotron, koji omogućuje komercijalnu proizvodnju radiofarmaceutika i radioizotopa za potrebe PET/CT dijagnostike ljudskih tumora u Hrvatskoj, iskoristi za kompetitivna, moderna predklinička istraživanja koja će otvoriti mogućnosti za uspostavljanje suradnje s vodećim europskim farmaceutskim kućama.

(Hina) pp/xipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙