FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaključci konferencije o Fondu "Jedinstvo uz pomoć znanja"

Autor: agrb
ZAGREB, 3. svibnja 2011. (Hina) - Ulaganja u znanost ne bi se smjela percipirati kao trošak jer o znanju, razvijenoj infrastrukturi, visokoj tehnologiji i inovacijama ovisi gospodarski razvitak, zaključeno je, među ostalim, na konferenciji "Jedinstvo uz pomoć znanja – zajedno do konkurentnije Hrvatske", koja je održana danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

U okviru Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja", koji je 2007. osnovalo Ministarstvo i koji djeluje u sklopu Hrvatskog projekta tehnologijskog razvoja financiranog zajmom Svjetske banke, čiji su rezultati predstavljeni na konferenciji, dosad je financirano 80 znanstveno-tehnologijskih projekata, od kojih je njih 30 još u tijeku.

Nakon rasprave o suradnji gospodarske i znanstvene zajednice zaključeno je kako je takva suradnja nužna kako bi se ostvarila konkurentnija Hrvatska, a fondovi poput "Jedinstvo uz pomoć znanja" potrebni su Hrvatskoj i trebaju opstati kako bi se ostvario taj njihov zajednički cilj. Istaknuta je i nužnost dobre komunikacije između države, znanosti i gospodarstva.

Među ostalim, rečeno je kako se ulaganja u znanost ne smiju gledati kao trošak, a trebaju se financirati najbolji znanstveni projekti koji su primjenjivi i od kojih bi Hrvatska mogla imati koristi.

Konferenciju je otvorio ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, a nazočnima se obratio i Hongjoo J. Hahm, voditelj ureda Svjetske banke u Hrvatskoj.

Rezultate Fonda predstavili su predsjednik Povjerenstva za upravljanje Fonda Mile Dželalija i voditeljica Fonda Alessia Pozzi.

Ukupno je u aktivnosti Fonda uloženo 57 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo kao nositelj projekta, osiguralo oko 68 posto ukupne vrijednosti. Dodatna su sredstva uložile međunarodne znanstveno-istraživačke institucije, privatni sektor te hrvatske javne znanstveno-istraživačke institucije. U projekte Fonda uključeno je 515 znanstvenika, od čega 362 hrvatska.

Financirani projekti bili su uspješni među prijavama na natječaje Sedmog okvirnog programa Europske unije (FP7) za istraživanje i tehnološki razvoj, čime su privučena dodatna sredstva za hrvatsku znanost. Fond je u prihvaćene projekte, njih samo 28, uložio 28,7 milijuna kuna, a iz FP7 programa privučeno je dodatnih 51,3 milijuna kuna koji idu hrvatskim partnerima i time je sa samo 28 završenih i prijavljenih projekata neizravno vraćeno gotovo ukupno ulaganje u programe Fonda.

Gotovo 35 posto od ukupnog iznosa ulaganja usmjereno je u projekte orijentirane prema industriji koja će, implementirajući nove znanstvene spoznaje u unapređenje poslovanja, povećati svoju konkurentnost. Time se radi na ostvarenju ciljeva Lisabonske strategije i strategije Europa 2020, prema kojima bi se ulaganja u znanost i istraživanje trebala povećati na tri posto bruto domaćeg proizvoda, od čega bi dvije trećine sredstava trebalo dolaziti iz gospodarstva.

U drugom dijelu konferencije o važnosti veze između znanosti i gospodarstva govorili su predstavnici tvrtki, Sveučilišta u Zagrebu, znanstvenih institucija i drugih institucija.

(Hina) xagrb ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙