FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rezultati fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja"

Autor: agrb
ZAGREB, 3. svibnja 2011. (Hina) - Konferencija "Jedinstvo uz pomoć znanja - zajedno do konkurentnije Hrvatske", na kojoj su predstavljeni rezultati Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja" kojim se znanost promiče kao temelj izgradnje konkurentnog gospodarstva, održava se danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Fond "Jedinstvo uz pomoć znanja" djeluje u sklopu Hrvatskog projekta tehnologijskog razvoja financiranog zajmom Svjetske banke, a osnovalo ga je 2007. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Dosad je Fond financirao osamdeset znanstveno-istraživačkih projekata, odabranih na natječajima, od kojih je trideset još u tijeku.

Ministar Radovan Fuchs rekao je kako su danas, kada ekonomski razvitak ovisi o znanju, razvijenoj infrastrukturi, visokoj tehnologiji i inovacijama, nužna zajednička nastojanja znanstvene zajednice i gospodarstva u ostvarenju konkurentnije Hrvatske.

Naša je misija usmjeriti se prema okrupnjavanju znanstvenih potencijala, strateškom usmjeravanju istraživanja prema gospodarstvu i zaštiti intelektualnog vlasništva proizvedenog u sustavu javno financiranih istraživanja, dodao je.

Kroz projekte Fonda omogućen je prijenos znanja i tehnologija važnih za daljnji razvoj hrvatskog inovativnog potencijala, a njihovom provedbom aktivno smo radili na razvoju kompetencija i znanja potrebnih za natjecanje u međunarodnoj zajednici što dokazuje i 51,3 milijuna kuna privučenih iz Sedmog okvirnog programa EU za istraživanje i tehnološki razvoj, naglasio je Fuchs.

Hongjoo J. Hahm, voditelj ureda Svjetske banke u Hrvatskoj nazvao je rezultate tih projekata impresivnima, napomenuvši kako u Hrvatskoj postoje izvrsni znanstvenici i baza znanja. Suradnja znanstvenika s gospodarskim sektorom važna je kako bi znanstvene inovacije postale primjenjive, što omogućuje porast hrvatskog gospodarskog razvitka, konkurentnosti i zaposlenosti, ustvrdio je.

Po njegovim riječima, hrvatsko ulaganje u znanost i istraživanja još je relativno nisko, a na mnogim se primjerima pokazalo ključnim, s obzirom da, istaknuo je, jedan posto investicija u znanost i inovacije rezultira tripostotnim porastom u BDP-u. To se ne događa u jednom danu, nekada treba i nekoliko godina, što očekujemo i u slučaju hrvatskoga gospodarstva, napomenuo je.

Hahm je pohvalio nove zakone s područja znanosti i visokog obrazovanja kao važan temelj za daljnju suradnju akademske zajednice i gospodarstva. Znanost i tehnologija su motor gospodarskog rasta, obrazovanje je gorivo za taj motor, a reforme u obrazovanju omogućuju održive investicije u inovacije i gospodarski rast, naglasio je.

U sklopu djelovanja Fonda provode se tri programa namijenjena realizaciji različitih, komplementarnih ciljeva - suradnji domaćih i inozemnih znanstvenika kroz zajedničke istraživačke projekte, međunarodnoj mobilnosti stručnjaka i znanstvenika te usavršavanju mladih znanstvenika s ciljem uspostave suradnje s međunarodnim institucijama i gospodarstvom.

(Hina) xagrb ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙