FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inicijativa "Akademska solidarnost" najavila štrajk

Autor: ipet
ZAGREB, 27. travnja 2011. (Hina) - Akademski radnici uskoro će u suradnji sa studentima, a posredstvom novoosnovanoga Sindikata visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost", pokrenuti štrajk kao sljedeći način otpora i krajnje sredstvo u borbi protiv donošenja "paketa" zakona - o znanosti, sveučilištu i visokom obrazovanju, najavila je danas na Filozofskome fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta inicijativa "Akademska solidarnost".

Predstavnici te inicijative ocijenili su na konferenciji za novinare da bi donošenje spomenutoga "paketa" zakona značilo katastrofu za cijelo hrvatsko društvo. Smatraju da je postojeći sindikat zaposlenika u visokome školstvu - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja "od samoga početka 'kolaborirao' s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa u donošenju tih zakona" te da akademskoj zajednici nije preostalo ništa drugo nego da formira novi sindikat.

Podsjetili su da je taj sindikat osnovan 9. ožujka, a registriran 30. ožujka ove godine te dodali da okuplja akademske radnike i studente iz cijele Hrvatske te da je iz dana u dan sve brojniji, a članove ima u Zagrebu, Zadru, Splitu, Rijeci i Puli.

U izjavi za medije te inicijative, među ostalim, stoji da " u izbornoj godini sve više pada popularnost Vlade, a potpora HDZ-u trenutačno je mizerna, ali Vlada ne odustaje od daljnjih štetnih reformi nadajući se u posljednjoj godini svoje vladavine donijeti još koji zakon od kojega će korist imati samo manjina".

Smatraju da se "neprestano manipulira EU i briselskim zadovoljstvom novim zakonima koji doista nemaju nikakve veze s EU osim što čvrsto zagovaraju politiku u visokom obrazovanju i znanosti koja širom Europe izaziva masovne prosvjede, otpor, snažnu kritiku i nezadovoljstvo akademske zajednice pa Vlada, dakle, još jednom bezočno laže".

U predstavljenoj izjavi plenuma Filozofskoga fakulteta u Zagrebu povodom objave završnih tekstova nacrta prijedloga zakona iz područja znanosti i visokog obrazovanja stoji da se njima "uspostavlja temelj za daljnje smanjenje pristupa visokom obrazovanju socijalno podčinjenim slojevima, a znanosti se ostavlja tržište kao dugo iščekivani krajobraz njezine egzistencije pa time egzistencije, ali i progresa, društva u cjelini".

Navodi se da "konačni proizvod rada prosudbenih povjerenstava, kao i povjerenstva za izradu konačnih nacrta zakona, ne znači dugo željeno ostvarenje besplatnog obrazovanja" već da je riječ "o običnoj zamjeni pojmova kojom participacije u troškovima studija u ovom slučaju postaju upisnine koje su već odavno implementirane na zagrebačkom sveučilištu dijelom i zbog nedostatnog financiranja iz državnog proračuna".

Plenum smatra da zakoni neće zaustaviti komercijalizaciju obrazovanja ali će, ako prođu zakonsku proceduru, dugoročno promijeniti sliku visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj što će u budućnosti dovesti do smanjenja upisnih kvota, ukidanja pojedinih studijskih grupa i fakulteta te stalnog povećanja troškova studija.

"Na našoj generaciji ostaje da spriječimo takav scenarij ne susprežući se i od direktnih akcija što smo zadnje dvije godine u više navrata pokazali", ističe se u izjavi plenuma.

(Hina) xipet ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙