FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: za sada ništa od sastanka s Iranom

Autor: spuc
BRUXELLES, 11. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Iranski odgovor na pismo Europske unije čiji je cilj obnoviti pregovore o iranskom nuklearnom programu ne sadrži ništa novo i ne može biti povod za sastanak, objavila je u srijedu Unija.

"Samo po sebi pismo gospodina Džalilija ne sadrži ništa novo i ne čini se da može biti povod za neki sastanak" kazala je Maja Kocijančič, glasnogovornica povjerenice za vanjsku politiku EU Catherine Ashton, govoreći o glavnom iranskom pregovaraču za nuklearna pitanja Saedu Džaliliju koji je u utorak odgovorio na pismo koje je tri mjeseca ranije poslala Ashton kako bi potaknula Iran da se vrati pregovorima.

"Iznenađeni smo što čujemo da Iranci govore o sastanku. Nisu nam se javili na sa kakvim prijedlozima", kazala je. "Bit ćemo u kontaktu s Irancima s ciljem stvaranja temelja za obnovu dijaloga".

SAD i njegovi saveznici sumnjaju da Iran pokušava izraditi atomske bombe pod krinkom razvoja nuklearnog civilnog programa, a Teheran tvrdi da treba nuklearnu energiju kako bi zadovoljio rastuće potrebe domaćeg tržišta za strujom.

Pregovori s Iranom, vođeni u siječnju u Istanbulu, propali su nakon što je Teheran odbio razgovarati o mogućnosti suspendiranja obogaćivanja urana u razmjenu za trgovinske i tehnološke povlastice, kao što se tražilo u nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a od 2006. godine.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙