FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

General Lovrić na zasjedanju vojnog odbora NATO-a

Autor: vmrs
BRUXELLES, 5. svibnja 2011. (Hina) - Načelnik Glavnog stožera hrvatskih oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić sudjelovao je na redovnom zasjedanju Vojnog odbora NATO-a na razini načelnika Glavnih stožera oružanih snaga u Bruxellesu, priopćeno je u četvrtak iz službe za odnose s javnošću ministarstva obrane.

Tijekom zasjedanja Vojnog odbora NATO-a održani su odvojeni sastanci Vojnog odbora s načelnicima glavnih stožera Gruzije, Ukrajine i Rusije i na sastancima je potvrđeno posebno partnerstvo koje NATO ima sa spomenutim državama, pri čemu je posebno istaknut doprinos pojedinih partnera u rješavanju zajedničkih sigurnosnih izazova, kaže se u priopćenju o boravku Lovrića s izaslanstvom u Bruxellesu u srijedu i četvrtak.

Održan je i poseban sastanak Vojnog odbora s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom. Sudionici sastanka razgovarali su o najvažnijim aktualnim pitanjima iz operacija i transformacije NATO-a. Raspravljalo se i o operaciji "Unified Protector" (NATO-ova operacija provedbe zabrane leta i embarga na oružje protiv Libije), a na sastanku su bile i nečlanice NATO-a koje sudjeluju u operaciji.

Održan je i sastanak Vojnog odbora s nečlanicama NATO-a koje sudjeluju u operaciji ISAF u Afganistanu. Sastanku su nazočili načelnici glavnih stožera 50 država koje su uključene u operaciju ISAF. Zapovjednik ISAF-a general David Petraeus upoznao je nazočne preko video veze sa situacijom na terenu. Vojni odbor je potom razgovarao o procesu tranzicije i obuci afganistanskih snaga.

Načelnici su se raspravom o operaciji "Ocean Shield" (NATO-ovu doprinosu borbi protiv pirata kod Roga Afrike) dotaknuli i pitanje borbe protiv piratstva, ističući kako je za uspjeh potreban sveobuhvatni pristup i intenzivna suradnja s EU i državama koje pojedinačno sudjeluju u borbi protiv piratstva.

Na marginama zasjedanja načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić održao je niz pojedinačnih sastanaka s načelnicima GS-a s kojima je razgovarao, između ostalog, o operacijama u tijeku i pitanjima bilateralne vojne suradnje, kaže se u MORH-ovu priopćenju.

(Hina) xvm/xpp ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙