FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene knjige pod zajedničkim naslovom "haaško nasilje nad Hrvatskom"

Autor: macu
ZAGREB, 4. svibnja 2011. (Hina) - Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) predstavilo je večeras pod zajedničkim naslovom haaško nasilje nad Hrvatskom tri knjige Edwarda S. Yambrusica "Peace at the Price of Justice and Human Dignity" (Mir pod cijenu pravde i ljudskog dostojanstva), Milana Vukovića "Haaški sud - 'Zajednički zločinački pothvat' - Što je to?" i knjigu skupine autora "Croatian Generals are not Guilty" (Hrvatski generali nisu krivi).

Na predstavljanju knjiga govorili su profesor emeritus Željko Horvatić, autor jedne od knjiga Milan Vuković te predsjednik HKV-a Hrvoje Hitrec.

Po riječima Željka Horvatića knjiga američkog stručnjaka za međunarodno pravo Edwarda Yambrusica jednako je vrijedna kao i studija Akademije pravnih znanosti Hrvatske "Teorija zajedničkog zločinačkog pothvata i međunarodno kazneno pravo - izazovi i kontroverze". Za knjigu "Hrvatski generali nisu krivi", u kojoj su objavljeni sažetci izlaganja sa znanstveno-stručnog skupa "Haaški sud - 'Zajednički zločinački pothvat - Što je to?" organizirana osam puta u Zagrebu od 2006. do 2009., rekao je pak da je hvalevrijedan pothvat.

"Yambrusic precizno dijagnosticira značenje i ulogu Haaškoga suda", rekao je Horvatić, dodavši da potpisuje sve što je u toj knjizi napisano, budući da je autor "naveo i dio strategije obrane hrvatske države od teških optužaba" sadržanih u prvostupanjskoj presudi Haaškoga suda generalima Gotovini i Markaču o zajedničkom zločinačkom pothvatu.

Horvatić smatra da unatoč "zaprepaštenju i ogorčenju" s kojim je primljena presuda hrvatskim generalima, od toga tribunala nije se moglo drugo očekivati, jer je od osnutka "dobio infekciju koja se pretvorila u metastazu političkog utjecaja". Napomenuo je da taj sud ne treba ni nazivati sudom, jer pravi sudovi od rimskoga prava "prepoznaju pravnu normu".

Upozorava kako nema suda koji ne uzima o obzir kontekst kad o nečem sudi za razliku od Haaškog suda koji se ograničio na jedno usko razdoblje. Po njegovim riječima tako se ne može suditi ni o običnoj prometnoj nesreći.

"Onaj tko tvrdi da je u presudi Haaškoga suda 'Oluja' proglašena legitimnom, a da je riječ o pojedinačnoj odgovornosti, upada u contradictio in adiecto", rekao je, dodavši kako sintagma "zajednički zločinački pothvat" nije dio međunarodnog kaznenog prava, nego konstrukcija koja ga je pretvorila u presudi u "politički pamflet". Presuda je, kako napominje, u suprotnosti i sa statutom suda koji govori o individualnoj odgovornosti.

Upitavši što činiti, Horvatić je rekao kako se treba žaliti na presudu i upozoriti na sve njezine nedostatke, koje su toliko obilate. Smatra kako postoji tračak nade da će drugostupanjsko vijeće u pravorijeku odbaciti prvostupanjsku presudu i reći kako neće biti na sramotu svijetu i međunarodnom kaznenom pravu.

Umirovljeni sudac Ustavnog suda Milan Vuković rekao je kako sud koji je izrekao takvu presudu hrvatskim generalima nije sud u klasičnu smislu.

Vuković smatra izjavu glavnoga haaškog tužitelja Sergea Brammertza da je presuda "dovoljno jasna", koju je danas dao jednim dnevnim novinama, smješnom, jer nijedno kazneno djelo nije dokazano nijednom okrivljeniku. Također je kritizirao tužiteljevu izjavu da u predmetu srpsko-crnogorska agresija nije bitna.

Podsjetio je kako je iz hrvatskog sudstva na početku agresije pobjeglo 120 sudaca srpske nacionalnosti, od kojih su mnogi nastavili raditi na okupiranom području te kako je agresor na Hrvatsku razrušio osam sudskih zgrada, a jednu spalio.

Hrvoje Hitrec smatra da je potrebno pokrenuti političku akciju zbog presude, budući da je Haaški sud očito politički sud. Dodao je da dok Gotovina i Markač nisu slobodni nećemo biti ni mi slobodni.

"Izbori su pred nama i to je prilika da se suprotstavimo nasilju nad hrvatskim narodom", rekao je.

(Hina) xmc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙