FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno englesko izdanje kataloga izložbe "Art deco"

Autor: agrb
ZAGREB, 11. svibnja 2011. (Hina) - Englesko izdanje kataloga izložbe "Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata", koju je od otvorenja u siječnju pogledalo više od 45 tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, predstavljeno je danas u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

U katalogu se na skoro 300 stranica predstavlja oko 700 izložaka i osam tekstova stručnjaka za pojedina područja. Tu su tekstovi Viktora Žmegača o art decou u povijesnom kontekstu, Jasne Galjer o primijenjenoj umjetnosti i dizajnu, Djurdje Bartlett o modi i stilu življenja, Aleksandra Lasla o arhitekturi i urbanizmu, Irene Kraševac o kiparstvu, Miroslava Gašparovića o slikarstvu, Ane Lederer o kazalištu te Marije Tonković o fotografiji i filmu.

Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a, podsjetio je da je izložba bila potaknuta, među ostalim, i time što su u domaćoj literaturi iz povijesti umjetnosti bili rijetki tekstovi o art decou u hrvatskom kontekstu, a značaj njezina engleskog izdanja vidi u daljnjim promišljanjima o tome koliko je art deco obilježio hrvatsku stvarnost i koliko je bio međunarodno komplementaran.

Katalog izložbe osvjetljava fenomen art decoa kroz različita tematska područja, u njegovu prvom dijelu naglasak je na autorskim tekstovima, dok je u drugom dijelu dokumentiran stručni rad kustosa koji su kataloški obradili više od 700 izložaka, rekla je Anđelka Galić, koautorica koncepcije projekta i urednica obaju izdanja kataloga.

Po riječima Jasne Galjer, koautorice koncepcije projekta, autorice sinopsisa izložbe i dionice o primijenjenoj umjetnosti i dizajnu, taj katalog ne pokušava pobrojati sve što je izloženo, već ima odgovorniju ulogu temeljne literature koja daje okvir slike jednog vremena.

Kao jednu od najvećih vrijednosti engleskog izdanja kataloga, povjesničar umjetnosti Zvonko Maković istaknuo je što se njime uvodi terminologija o pojedinim pojmovima iz tog razdoblja. S obzirom da je art deco donedavno bio marginaliziran, neki su pojmovi bili krivo tumačeni, a sada se kroz filter drugoga jezika može sagledati njegova temeljna građa, ustvrdila je.

To izdanje nastavak je nastojanja MUO-a da velike kulturološke projekte poprati sveobuhvatnim izdanjima, kao što je bilo kod izložaba o baroku, historicizmu ili o secesiji u Hrvatskoj. Dizajner kataloga o art decou je Ranko Novak, profesor na ljubljanskoj Akademiji za likovne umjetnosti.

Izložba je trebala biti otvorena do kraja travnja, no zbog interesa publike njezino je trajanje produženo do 28. kolovoza.

(Hina) xagrb ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙