FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 11. svibnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

OSLO

S 4.000 čistih i tihih automobila na električni pogon, Oslo, glavni grad Norveške koja se obogatila izvozom nafte, prijestolnica je električnog automobila. Ona imaju svoja vlastita parkirališta i vidljivi su u Oslu na svakome uglu, od minivozila Buddy do sportskog automobila Tesla koji može razviti brzinu od 0 do 100 km/sat u manje od četiri sekunde. Norveška, jedna od glavnih svjetskih izvoznica nafte, zacrtala je ambiciozan cilj: do 2020. smanjiti emisije ugljičnog dioksida za najmanje 30 posto. Procjenjuje se da je ukupno 3.891 električni automobil Norveškoj uštedio više od 6.000 tona CO2 na godinu. Norveške vlasti u tu su svrhu uvele porezne olakšice za korisnike električnih automobila kao i niz drugih poticaja. Parkiranje za njih je besplatno na javnim parkiralištima, a stanice za punjenje baterija strujom, što je besplatno, sve su dostupnije. Električno vozilo vrlo je skupo pri kupnji, no njegovo je korištenje dugoročno isplativo. Punjenje baterija kod kuće stoji dva eura, koliko otprilike stoji litra benzina u toj zemlji gdje su cijene među najvišima u Europi. Najveći problem električnih vozila je opskrba pa je Norveška odlučila uspostaviti nacionalnu mrežu za brzo punjenje baterija strujom koja bi trebala omogućiti punjenje u 20 minuta, umjesto uobičajeno potrebnih sedam do osam sati.

LONDON

Nekoliko tisuća pčela koje su bile dio istraživanja vrijednog više milijuna funta ukradene su iz zgrade medicinske škole u škotskom gradu Dundeeju. Policija je apelirala da joj eventualni svjedoci dostave informacije o krađi četiri košnice s tisućama britanskih crnih pčela. Vodeći znanstvenik projekta dr. Chris Connoly opisao je pčele "jedinstvenima" i rekao da bi ih se lako moglo identificirati pri preprodaji. Košnice su dio 2 milijuna funta vrijednog projekta pri Neurološkom centru medicinske škole sveučilišta u Dundeeju u kojem se istražuje utjecaj pesticida na sposobnost učenja i zdravlje pčela. Connoly je rekao da su pčele vjerojatno ukradene radi razmnožavanja ili preprodaje.

TOKIO

Naoto Kan odrekao se u utorak svoje plaće japanskog premijera i neće je primati sve dok se ne završi kriza u nuklearnoj elektrani Fukushima izazvana potresom i tsunamijem. "Nastavit ću primati plaću parlamentarnog zastupnika, ali neću primati premijersku plaću niti pripadajuće povlastice", rekao je predsjednik vlade na konferenciji za novinare. "Poput elektroprivredne tvrtke Tokyo Electric Power (TEPCO), vlada ima veliku odgovornost za ovu krizu", rekao je premijer.

LONDON

Britanski princ William i njegova supruga Kate krenuli su na medeni mjesec, potvrđeno je iz službenog izvora bez navođenja pojedinosti o destinacijama koje će posjetiti. Tisak je dugo nagađao o odredištu mladenaca, a Daily Mirror je objavio da su stigli na Sejšele. Par je izazvao čuđenje kad je nakon vjenčanja, koje je 29. travnja u izravnom televizijskom prijenosu pratilo oko 2,4 milijarde ljudi, objavio da neće odmah otputovati na medeni mjesec.

LOS ANGELES

Arnold Schwarzenegger i njegova supruga Maria Shriver objavili su da se rastaju ali da će i dalje "raditi na budućnosti svoje veze".

"Ovo je vrijeme velikih osobnih i profesionalnih izazova za nas. Nakon mnogo razmišljanja, razgovora i molitve došli smo do zajedničke odluke", objavio je par. Schwarzenegger i Shriver, vjenčani 1986. godine, nisu objavili hoće li se i sudski rastati, ali kažu da će živjeti odvojeno, da će djecu i dalje zajedno odgajati te da više neće komentirati ovu temu.

PARIZ

Prva dama Francuske Carla Bruni-Sarkozy kazala je u utorak da neće doći na 64. međunarodni filmski festival u Cannesu gdje će se na otvaranju prikazati najnoviji film Woodyja Allena "Ponoć u Parizu", u kojem tumači glavnu ulogu, pothranjujući time glasine kako je trudna. "I ja sam o tome sanjala i žao mi je, ali ne mogu to učiniti iz osobnih a i profesionalnih razloga, nažalost", izjavila je supruga predsjednika Nicolasa Sarkozyja u intervjuu on line na stranici rtl.fr.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙