FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

Autor: dmus
ZAGREB, 28. travnja 2011. (Hina) - Donosimo regled zanimljivosti iz svijeta.

JERUZALEM

Izraelska tvrtka za mobilnu telefoniju predlaže svojim ultraortodoksnim židovskim klijentima košer mobilni telefon, s izbornikom na jidišu i hasidskim tonovima, prvi takav u svijetu, izvijestio je u srijedu izraelski list Yediot Aharonot. "Takav mobitel nema funkciju SMS-a, pristup internetu, Facebooku niti e-mailu. Nema čak ni opciju fotografiranja. Usto, ako s tog mobitela zovete nekoga na šabat, platit ćete astronomskih 10 šekela (dva eura) po minuti razgovora", prenosi list. Izbornik je na jidišu, tradicionalnom jeziku njemačke židovske zajednice, koji koriste ultraortodoksni židovi, a u Izraelu ih je između 350.000 i 400.000. Da bi dobila odobrenje rabina za distribuciju i za korištenje ove vrste mobitela, tvrtka Accel Telecom morat će dokazati i to da korisnici ne mogu 'zaobići' upozorenja i na taj način počiniti grijeh.

LONDON

Kate Middleton neće obećati da će "slušati" svojeg supruga, u zavjetima koje će izreći u petak pred oltarom Westminsterske opatije, otkriva službeni program vjenčanja objavljen u četvrtak. Program navodi da će Kate Middleton obećati da će "voljeti, podupirati, poštovati i pratiti" princa Williama, ali ne i da će ga "slušati". Princeza Diana uvela je 1981. tu inovaciju u svojim zavjetima princu Charlesu, no poslušnost svojim supruzima, princu Andrewu (1986.) i princu Edwardu (1999.), obećale su Sarah Ferguson i Sophie Rhys-Joes. Službeni program počet će porukom mladog para, prvom od objave zaruka u studenome. "Ljubav kojom smo okruženi nevjerojatno je dirljiva i oboje nas je duboko ganula", kaže se u poruci. Program navodi i koja će glazbena djela biti izvođena na ceremoniji pa će se tako među klasicima naći i "Greensleeves", jedna od najpopularnijih engleskih folklornih skladbi, stara 500 godina. Novovjenčani par opatiju će napustiti uz zvuke kraljevske koračnice skladatelja Williama Waltona, koja je izvedena tijekom "vjenčanja stoljeća" Williamovih roditelja, Charlesa i Diane 1981.

SYDNEY

Australska javna televizija morala je, pod pritiskom britanske kraljevske obitelji, odustati od emitiranja satiričnog komentara tijekom prijenosa vjenčanja britanskog princa Williama i njegove izabranice Kate Middleton u petak, objavio je australski tisak. Australian Broadcasting Corporation (ABC) planirao je zatražiti od Chasera, popularne skupine komičara, da komentiraju vjenčanje Williama i Kate. No rezidencija princa Charlesa, oca mladoženje, nametnula je nova ograničenja na prijenos tih slika. "Iznenađeni smo i razočarani što smo u posljednjem trenutku obaviješteni da je naše satirično i zabavno pokrivanje vjenčanja budućeg čelnika Australije zabranjeno", rekao je direktor ABC TV-a Kim Dalton, istaknuvši da BBC i princ Charles smatraju da Chaser nije prihvatljiv. Dnevnik The Australian napisao je da je princ Charles od BBC-a izričito zahtijevao da im se ABC obveže izjavom u pisanom obliku u kojom obećava da će zabraniti sudjelovanje Chasera u prijenosu vjenčanja te je BBC navodno zaprijetio da ABC-u neće proslijediti ni kadra prijenosa ako ne postupi po tom zahtjevu.

TOKIO

Ace je posljednji japanski heroj - njegovi obožavatelji svakodnevno seciraju njegove izjave objavljene na internetskim stranicama, gdje ostavljaju razne komentare i poruke, odaju počast njegovom glasu i njegovom izražajnom licu, te provode sate gledajući njegove najnovije video nastupe. No Ace je daleko od glumca ili rock zvijezde - on je jedan od pripadnika tvrtke Tokyo Electric Power Co (TEPCO), operatera oštećene japanske nuklearne elektrane Fukushima, koji se svakog dana suočava s medijimakako bi iznio nove podatke nakon katastrofalnih potresa i tsunamija 11. ožujka koji su uzrokovali najgoru svjetsku nuklearnu krizu u proteklih 25 godina. "Svaki dan satima razmišljam o Aceu ili gledam njegove isječke", napisao je na Aceovoj stranici jedan od njegovih internetskih sljedbenika. Iako javnost od samog početka hvali hrabrost i odvažnost radnika koji u samoj nuklearki Fukushima danonoćno nastoje staviti situaciju pod kontrolu, rukovodstvo TEPCO-a našlo se na udaru snažnih kritika. No nakon što su Acea i njegove kolege kao što je De Niro - prozvan tako zbog sličnosti s glumcem Robertom de Nirom - tjednima gledali kako se na konferencijama za novinare koje se održavaju dvapu dnevno nose i s najtežim pitanjima, ljudi su im počeli iskazivati sve veće poštovanje. Ace, čije je pravo ime Hikaru Kuroda, uvjerljivo je najpopularniji među junacima. Menadžer iskrenog izraza lica i pomalo prorijeđene kose oblači se, kao i drugi, u mornarsko plavu radnu jaknu s logom kompanije na džepu.

LIMA

Peruanski paleontolozi objavili su ovih dana da su nedavno na sjeveru Amazonije u Peruu pronašli stotinjak insekata starih 20 milijuna godina, izvrsno očuvanih i fosiliziranih u jantaru. Otkriće stiže iz nalazišta jantara slijeva rijeke Santiago, a nalazi se u komadićima dugim 12 cm u kojima se nalazi nekoliko tipova insekata (dvokrilci, tvrdokrilci, paučnjaci), naveo je Paleontološki muzej Chiclayo, koji vodi istraživanje. Jantar je fozilizirana smola, relativno prozirna, koji omogućava konzerviranje i kvalitetno promatranje organizama koji su njemu zatočeni. U slučaju fosila pronađenih početkom travnja u Amazoniji vidljive su i najsitnije pojedinosti kukaca, a u jednom slučaju se mogu primijetiti ostaci dlaka jednog sisavca glodavca, naglašava muzej. Ovo otkriće je važno jer omogućuje određivanje insekata u Amazoniji tijekom razdoblja od između 23 i 2 milijuna godina, rekao je paleontolog Klaus Honninger, direktor muzeja, prenosi AFP. Otkriće također potvrđuje da je i tada klima u Amazoniji bila vlažna, a fauna raznolika. Prema filmu "Jurassic Park" Stevena Spielberga iz 1993. jedan jedini komarac koji se gostio krvlju ogromnog dinosaura, savršeno očuvan u jantaru, bio je dovoljan da znanstvenici izdvoje DNA i kloniraju Jurassic- dinosaura.

LOS ANGELES,

Rod Stewart radije bi se igrao sa svojom električnim vlakovima nego napisao poznatu hit pjesmu, no to ga nije spriječilo da dobije nagrada za najboljeg tekstopisca u Hollywoodu. Šezdesetšestogodišnji roker primio je nagradu Founders za životno djelo na redovnoj godišnjoj svečanoj večeri u organizaciji ASCAP-a, tvrtke koja prikuplja tantijeme za tekstopisce kad se god njihove skladbe javno izvode. Stewart je na događaj sigao u pratnji supruge Penny Lancaster i petero od osmero svoje djece. Posljednja hit pjesma bila mu je "Forever Young" 1998. godine, a na posljednjih sedam albuma koje je izdao od 2001. pjeva tuđe pjesme. Možda je i poznatiji po interpretiranju tekstova poznatih izvođača poput Tima Hardina, Cata Stevensa, Toma Waitsa i Van Morrisona nego po vlastitim pjesmama. "Nikad se nisam vidio kao tekstopisca", priznao je Stewart engleskom tisku i dodao: "Onda se osvrnem i vidim kako je bilo dobrih pjesama. Pisanje pjesama uvijek mi je bilo teško, gotovo kao da idem u školu". Za vrijeme ceremonije, Stewart se prisjetio kako je njegov prvi pokušaj kao tekstopisca završio neuspjehom. Krenuo je napisati pjesmu zajedno s budućim članom Rolling Stonesa Ronniejem Woodom no njegova ih je majka, vidjevši prazan papir na kojem su trebali biti stihovi, "ohrabrila" riječima - "Mislim da Beatlesi nemaju razloga za brigu".

WASHINGTON/ZAGREB

Julianne Moore glumi bivšu guvernerku Aljaske Sarah Palin u novom filmu HBO-a "Game Change" o kampanji za predsjedničke izbore 2008. Magazin People objavio je prvu fotografiju Moore u poznatom crvenom kostimu Palin, koja potvrđuje da je glumica sjajno "skinula" izgled potpredsjedničke kandidatkinje republikanaca iz 2008., a tek treba utvrditi koliko joj je to uspjelo s njezinim aljaškim naglaskom, navodi u četvrtak CNN. Moore, glumicu sa četiri nominacije za nagradu Oscar, HBO je odabrao prošlog mjeseca da tumači ulogu Palin u adaptaciji knjige novinara Marka Halperina i Johna Heilemanna o zbivanjima iza scene povijesne predsjedničke kampanje 2008., u kojoj je demokratski dvojac Barack Obama i Joe Biden nadmašio republikanske protukandidate Johna McCaina i Sarah Palin.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙