FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 9. svibnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

NEW YORK

Suočeni s više od 70 milijuna osoba rođenih poslije Drugog svjetskog rata koje ulaze u dob za mirovinu, američki stručnjaci upozoravaju da za osobe stare 65 ili više godina zadržavanje tjelesne kondicije može značiti razliku između ovisnosti i slobode. Neal Pire, fiziolog i glasnogovornik Američkog koledža sportske medicine tvrdi da nema fizioloških razloga za značajan gubitak mišićne mase, snage i pokretljivosti u starosti, osim što smo skloniji manjem kretanju. Međutim, dobra je vijest, kako ističe, što nikad nije prekasno pokrenuti tijelo. "80 pa čak i 90 godina stare osobe pokazale su da su vježbanjem u stanju steći mišićnu masu i povećati snagu i ravnotežu", kaže Pire. Ističući da je fokus na funkcionalnosti, ravnoteži i pokretljivosti, Pire preporuča aktivnosti poput joge, Tai Chija ili pilatesa, prilagođene životnoj dobi i podsjeća da znanstvene sudije dokazuju kako fizička aktivnost potiče mentalno zdravlje.

STOCKHOLM

Britanski glazbenik Cat Stevens alias Yusuf Islami koji danas nastupa pod skraćenim umjetničkim imenom Yusuf ovog je vikenda u Stockholmu započeo svoju europsku turneju, prvu nakon njegovih najuspješnijih dana na estradi krajem 70-tih godina prošlog stoljeća. Koncert je održan u nekadašnjoj stockholmskoj dvorani za hokej Hovetu pred više od osam tisuća oduševljenih posjetitelja, a osim najpoznatijih glazbenih hitova poput "Morning Has Broken", "Wild World" ili "Father and Son", Yusuf je izveo i svoja najnovija ostvarenja, među kojima dijelove mjuzikla "Moonshadow" ili pjesme "Boots and Sand" i aktualnu "My People" u kojoj podupire građansku pobunu i demokratske težnje arapskog svijeta. Angažirani borac za ljudska prava, Yusuf je koncert završio pjesmom "Peace Train" koja je publiku digla na noge i izazvala zaglušujući aplauz.

LOS ANGELES

Dvije haljine koje je nosila princeza Diana prodane su na dražbi na Beverly Hillsu za ukupno 276 tisuća dolara, objavio je u nedjelju glasnogovornik dražbovne kuće. Haljine, koje su od princezine smrti čuvane u klimatiziranu skladištu, prodane su uglednom muzeju za 144, odnosno 132 tisuće dolara, rekao je glasnogovornik Julien's Auctionsa. Jednu je haljinu princeza Diana nosila tijekom državnog posjeta 1992., a drugu tijekom filmskog festivala u Cannesu 1987. Obje je haljine Lady Di donirala u humanitarne svrhe tri mjeseca prije smrti u kolovozu 1997., a vlasnici su ih sada odlučili prodati ocijenivši da će postići dobru cijenu zahvaljujući nedavnu kraljevsku vjenčanju Dianina sina Williama i Kate Middleton.

ZAGREB

Nedaleko od sjevernog portugalskog grada Porta gradi se novi grad budućnosti, svojevrsna portugalska Silicijska dolina, pišu europski mediji.

Na području površine 17 kilometara četvornih moći će živjeti 225.000 ljudi. Gradnja će stajati oko 10 milijardi eura, a trebala bi biti završena do 2015. Predvođen bivšim djelatnikom Microsofta i IMB-a Steveom Lewisom, projekt će okupiti tisuće inženjera, znanstvenika i tehničara koji će živjeti u energetski najučinkovitijem urbanom prostoru u Europi, svojevrsnoj portugalskoj Silicijskoj dolini. "Cilj PlanIT doline je da bude najveći inkubacijski prostor na svjetskoj razini za razvoj tehnologija koje utječu na urbani život", rekao je Lewis. Prvi stanovnici počet će dolaziti u rujnu. Trećina će biti Europljani, a ostali stručnjaci za istraživanje i razvoj iz SAD-a i Azije. Projekt će financirati kapital prikupljen na javnim tržištima. To će biti pravi grad s trgovinama, mjestima za zabavu i školama, ali u potpunosti kompjutoriziran. "Sve učinkovito recikliramo, pročišćavamo i ponovno koristimo. Izveli smo to tako da ljudi ne moraju mijenjati svoje ponašanje", rekao je Lewis, koji smatra da će se do 2050., pokaže li se prototip uspješnim, morati sagraditi na tisuće takvih gradova.

LJUBLJANA

Idilični slovenski Bled trebao je prema planovima nacističkog čelnika Heinricha Himmlera postati jedno od središta okultne religije koja bi u Europi zamijenila kršćanstvo, teza je iz dokumentarno-igranog filma "Hitlerova biblija" koju će se najesen prikazati na slovenskoj televiziji. Film je nastao prema ratnom dnevniku Jožefa Jana "Iztoka", vođe partizanskih obavještajaca u dijelu Slovenije priključenom u drugom svjetskom ratu Trećem Reichu. Nijemci su 1943. godine u jednoj vili uz Bledsko jezero osnovali tajni vjerski institut za propagiranje starogermanske religije, temeljene na obožavanju boga Wotana, koji je trebao zamijeniti kršćanstvo u "Novoj Europi", a jedno od vjerskih središta trebao je biti i Bled. U kombinaciji dokumentarnog filma i igranih prizora autori pokušavaju otkriti misteriju "Hitlerove biblije". Tu knjigu obreda i pravila inicijacije u novu religiju partizani su najprije zaplijenili, ali joj se kasnije izgubio svaki trag, prenose mediji.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙