FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sdje
ZAGREB, 24. travnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LONDON

Deset zvona londonske Westminsterske opatije zvonit će više od tri sata nakon vjenčanja princa Williama i Kate Middleton, priopćeno je iz palače St. Jamesa. Tijekom zvonjave promijenit će se 5.000 melodija i nijedna se neće ponoviti. Zvona će također zvoniti pola sata prije vjenčanja koje će se održati u Westminsterskoj opatiji u petak. Ovo "vjenčanje stoljeća", koje će koštati više od 30 milijuna funti, ali i ostvariti daleko veću zaradu za britansko gospodarstvo, organizirano je do najmanjeg detalja. Ceremonija će se izravno emitirati na televiziji i internetu, javljaju britanski mediji.

BERLIN

Djevojčica Frieda, rođena u studenome nakon svega 21 tjedna i pet dana trudnoće, pet i pol mjeseci kasnije zdrava napušta bolnicu, što je čini najranije rođenom i kasnije preživjelom bebom u povijesti, objavio je dnevnik Bild u subotu. Kada je rođena 7. studenoga, Frida je bila duga 28 centimetara i težila je samo 460 grama. Sada je sa svojih 3,5 kilograma i 50 centimetara napokon spremna napustiti bolnicu u Fuldi, u zapadnoj Njemačkoj, dodaje Bild.

NEW YORK

Uprava društvene mreže Twittera u petak navečer je objavila da će njezino sjedište ostati u San Franciscu, jednom od tehnologijskih centara američke američke zapadne obale. "Grad u kojemu smo počeli svoj posao i razvili ga, ostat će naše sjedište", izvijestio je na blogu mreže direktor za komunikacije u Twitteru Sean Garret, pojasnivši kako je preseljenje na novu lokaciju u povijesnu zgradu u četvrti Central Market u San Franciscu predviđeno za polovinu 2012. godine. Četvrt Central Market je, kako je istaknuo gradonačelnik San Francisca Ed Lee, već gotovo deset godina "opterećeno velikom nezaposlenošću". List San Francisco Chronicle prenosi kako je u Twitteru trenutačno zaposleno oko 400 osoba, no do 2013. ondje bi ih trebalo raditi 3000 - zbog čega je preseljenje u potpunosti opravdano.

LONDON

Rijetko izdanje singla "God Save the Queen" Sex Pistolsa proglašen je najvrednijom singl pločom svih vremena, a kolekcionari su procijenili njezinu vrijednost na 8000 funta (66,800 kuna), javlja BBC. Taj je singl prvotno snimljen za diskografsku kuću A&M Records, ali je ona prekinula suradnju s Pistolsima prije njegova objavljivanja i uništila većinu kopija. Od nekoliko primjeraka koji su preživjeli svaki je vrijedan 8000 funta, što znači da kolekcionarima predstavlja najvredniji vinil svih vremena, objavio je časopis "Record Collector". Taj je časopis u svom izdanju za svibanj 2011. objavio popis 51 najvrednije ploče, a među prvih pet su i one Rolling Stonesa i Beatlesa. Singlica Beatlesa "Please, Please Me" na drugom je mjestu i njegova se vrijednost procjenjuje na 3500 funta, dok je prva ploča Rolling Stonesa na petom mjestu i procjenjena je na 1000 funta. Između njih smjestile su se vinili Hanka Mobleyja i Wila Malonea vrijedni 2000, odnosno 1500 funta.

PUTTAPARTHI

Indijski guru Sai Baba, poznat u cijelom svijetu, kojeg su milijuni poklonika smatrali živućim bogom, umro je u nedjelju u bolnici u Indiji u 85. godini. Guru je, kako javljaju indijski mediji, umro nakon što je posljednja tri tjedna bio u kritičnom stanju. Čim je hospitaliziran, tisuće vjernika stigli su u Puttaparthi i zaposjeli grad spavajući na ulicama u nedostatku hotela. Dućani i uredi grada od tada su zatvoreni iz poštovanja prema Sai Babi. Procjenjuje da da u više od 100 zemalja ima 10 milijuna njegovih poklonika. Sai Baba je govorio da je reinkarnacija Sai Babe iz Shirdija, sveca koje je umro 1918. Predviđao je da će živjeti 96 godina, pa je današnja vijest o njegovoj smrti zbunila poklonike, koji mu pripisuju nadnaravne sposobnosti, među kojima i izliječenja bolesnika u terminalnoj fazi i prisjećanje bivših života.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙