FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

720. obljetnica Svetišta Majke Božje Trsatske

Autor: hsup
RIJEKA , 10. svibnja 2011. (Hina) - Predvodeći večeras u Svetištu Majke Božje Trsatske slavlje svetkovine Gospe Trsatke u povodu proslave 720. obljetnice toga svetišta, kardinal Josip Bozanić je kazao da je skori pohod Pape Benedikta 16. izniman za Hrvatsku,"u vremenima raznih pritisaka i pomutnje, kada smo izloženi napasti zamagljenja istinske nade te obiteljskog i nacionalnog zajedništva."

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u propovjedi je rekao kako je "ovo vrijeme raznih provokacija, ali je i Hrvatska stanovita provokacija Europi, kada se zanima za svoje mjesto u europskoj zbilji.” Ocijenio je da će Papin pohod biti poticaj vjernicima da snažnije posvijeste uporišne točke svoga života i djelovanja, da učvrste svoju odgovornost za vjeru i kršćansku baštinu te da pozornije osluškuju nova nadahnuća u novim životnim okolnostima.

Bozanić je rekao da se Papin pohod odvija s odmakom od dvadesetak godina od važnih društvenih promjena. "Nakon što je Hrvatska, uz mnoštvo žrtava, obranila svoju slobodu, vremena koja su slijedila obilježena su součavanjem Crkve i društva sa svime što se, s jedne strane, odnosi na postkomunističke zemlje, a s druge, s onime što obilježava sadašnju europsku kulturu, rekao je Bozanić.

Naglasio je da je među važnijim temama svakako pitanje povijesne memorije i istine o događajima tijekom 20. stoljeća, sa svim posljedicama totalitarnih režima i Domovinskoga rata, zatim uloga kršćana u sadašnjim tendencijama relativiziranja vrijednosti i pokušaja odvajanja čovjekova života od Boga te zanemarivanja kršćanskog kulturološkog identiteta.

Bozanić je ocijenio je da je dolazak na misu s Papom, koji dolazi učvrstiti u vjeri osobiti trenutak za svakog vjernika te da je njegov skori dolazak veliki dar Božje providnosti u sadašnjem povijesnom trenutku naše crkvene, društvene i narodne zbilje.

Svetište Majke Božje Trsatske slavi danas 720. obljetnicu postojanja jer se, prema predaji, 10. svibnja 1291. dogodio čudesni prijenos Nazaretske kućice iz Svete zemlje na Trsat. Tri godine kasnije, 10. prosinca 1294. Nazaretska kućica svete Obitelji odlazi s Trsata preko Jadranskoga mora u Loreto. Godine 1367. papa Urban V. daruje trsatskim hodočasnicima u Loretu čudotvornu sliku Majke Milosti, koja se sada nalazi na glavnom oltaru Svetišta. Od tada pa do danas vjerni je puk časti kao Majku Božju Trsatsku, a pomorci je zazivaju Zvijezdom Mora i Kraljicom Jadrana.

Prema odluci Gradskoga vijeća Rijeke, Majka Božja Trsatska zajedno sa sv. Vidom, zaštitnikom grada Rijeke, čuvarica je Grada.

(Hina) xhsup yvkn

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙