FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 20. obljetnica 104. brigade Hrvatske vojske

Autor: vvar
VARAŽDIN, 7. svibnja 2011. (Hina) - Prigodnom svečanošću u Palači Herzer u Varaždinu, danas je obilježena 20. obljetnica 104. brigade Hrvatske vojske.

Brigada je ustrojena 8. svibnja 1991. godine odredbom Glavnog Stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske te je u krugu prvoosnovanih postrojbi HV-a pričuvnog sastava, koje su sudjelovale u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine.

Sudjelovala je u brojnim obrambenim akcijama i operacijama HV-a, počev od oslobađanja Varaždina i Bjelovara, a 1995. je uključena u vojno-redarstvene operacije "Bljesak" i "Oluja".

U ovoj je postrojbi HV-a od 1991. do 1995. bilo neposredno uključeno oko 12 000 branitelja, dijelom dragovoljaca, a većim dijelom mobiliziranih borbeno sposobnih vojnih obveznika s područja Varaždinske županije.

U obrani suvereniteta Republike Hrvatske život je izgubilo 30 pripadnika brigade, a više od 200 ih je ranjeno s trajnim posljedicama, podsjetio je Ivan Rukljić, ratni zapovjednik te brigade.

Za svoj doprinos pobjedi u Domovinskom ratu, brigada je u povodu 15. obljetnice osnutka odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog.

U povodu 20. obljetnice, danas je u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo služena misa za branitelje te su položeni vijenci kod spomen ploče poginulim braniteljima iz 104. brigade, na varaždinskom groblju.

(Hina) xvvar ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙