FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: obilježena 20. obljetnica 3. gardijske brigade

Autor: ivuc
OSIJEK, 29. travnja 2011.(Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata na osječkome Trgu slobode obilježena je 20. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Hrvatske vojske "Kune".

Vijence su položila izaslanstva Udruge veterana 3. gardijske brigade, Osječko-baranjske županije, grada Osijeka te udruga iz Domovinskog rata.

Predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade Marko Leko rekao je kako je tijekom Domovinskog rata poginulo 367 pripadnika postrojbe, više od 1000 ih je ranjeno, a još ih se 17 vodi kao nestali. Podsjetio je na doprinos brigade u obrani Osijeka, Vinkovaca i Vukovara te na sudjelovanje u operacijama Maslenici, Bljesku, Feniksu i Zidu.

Na skupu u prostorijama osječke kapucinske crkve osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo zahvalio je pripadnicima 3. gardijske brigade na svemu što su učinili za domovinu te je najavio kako će šetnica na lijevoj obali Drave uskoro nositi ime dragovoljaca Domovinskog rata.

Čestitajući 20. obljetnicu osnutka pripadnicima 3. gardijske brigade osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić poručio je kako ne priznaje nedavnu presudu Haaškoga suda hrvatskim generalima jer je, kako drži, to "politička presuda generalima i hrvatskoj državi" koja se ne temelji na činjenicama i dokazima.

"Bilo je zločina jer su se pojedinci koristili ratom za svoje osobne obračune, ali treba li za to optuživati cijelu državu te cijeli vojni i politički vrh?" upitao je Šišljagić i ocijenio kako je potrebno pronositi istinu o Domovinskom ratu te ne dopustiti da drugi pišu i krivotvore povijest.

U kapucinskoj crkvi služena je misa zadušnica za poginule branitelje te postrojbe.

(Hina) xivuc yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙