FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pravni fakultet: zakonske prijedloge povući iz procedure

Autor: ipet
ZAGREB, 27. travnja 2011. (Hina) - Vijeće Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smatra da nacrte prijedloga triju zakona - o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanosti, koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) objavilo na svojim mrežnim stranicama 19. travnja ove godine, treba povući iz procedure te da su oni istovjetni nacrtima koje je MZOŠ objavio u listopadu prošle godine, a akademska zajednica i opća javnost gotovo ih jednoglasno osudila.

U današnjem priopćenju ističe se da je Vijeće Pravnoga fakulteta jednoglasno zaključilo da nacrte prijedloga tih zakona treba povući iz procedure, te navodi da je rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš pozvao dekane da na svojim sastavnicama provedu javnu raspravu o nacrtima i dostave mu zaključke do 2. svibnja ove godine.

Pravni fakultet primjedbe je sastavilo u sedam točaka pa tako smatra da su spomenuti zakonski prijedlozi sastavljeni protivno propisima o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću i standardima dobroga vladanja, da će imati prvorazredan utjecaj na gospodarski i društveni razvoj Hrvatske, a namjeravaju se predložiti bez ikakve prethodne strategije razvoja visokog obrazovanja i znanosti.

Također, Vijeće Pravnoga fakulteta ocijenilo je da zakonski prijedlozi nisu popraćeni adekvatnim obrazloženjima, analizom stanja ni ciljevima koji se žele postići, da se sveučilišta podvrgavaju političkoj kontroli, te da se zakonom zadire u autonomno uređeni ustroj sveučilišta čime se krši Ustavom zajamčena sveučilšna autonomija, a radikalna promjena ustroja sveučilišta nameće se bez ikakvog prijelaznog razdoblja.

Pravni fakultet ocijenio je i da je centralizacija predviđena nacrtom zakona o sveučilištu neprovediva na zagrebačkome Sveučilištu u Zagrebu te da se uvodi potpuno proizvoljan sustav studentskih participacija kojim će se povećati proračunski manjak, a trebat će ih provoditi buduća vlada.

Pravni fakultet podsjeća da se na Sveučilištu u Zagrebu pod vodstvom rektora priprema autonomna reforma sveučilišna ustroja kojom se sveučilište treba integrirati uz istodobno osiguravanje upravljivosti na svim razinama sustava.

Ističe se da, ako zakon o sveučilištu bude usvojen, sveučilište neće moći provesti tu reformu jer se zakonom nameće model radikalne centralizacije pa je, dodaje se, sasvim jasno da bi tim zakonom bila prekršena ustavom zajamčena autonomija sveučilišta da odlučuje o svome ustroju.

(Hina) pp/xipet yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙