FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 10. svibnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

FIRENZA

Borba za mir mora biti najvažnija zadaća svih političara, rekao je u ponedjeljak u firentinskom povijesnom kazalištu La Pergola hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je primio nagradu Galileo za mir. "Najvažnija zadaća svih političara mora biti borba za mir a ovu nagradu posvećujem svim žrtvama rata", rekao je Josipović zahvaljujući na dodijeljenoj nagradi. Hrvatski predsjednik podsjetio je na brojne žrtve raznih ratova te istaknuo da je i Hrvatska kao i njoj susjedne zemlje nedavno proživjela gorko iskustvo rata. Uglednu nagradu Josipoviću je uručio poznati svjetski dirigent Zubin Mehta. Nagradu Galileo osmislio je odvjetnik Alfonso De Virgiliis 1996. godine kao nagradu za mir. Tijekom godina proširena su područja za koja se ova nagrada dodjeljuje a Nagrada za mir prvi je puta dodijeljena 2003. godine Nobelovcu izraelskom predsjedniku Shimonu Peresu. Hrvatski predsjednik nagradu je dobio jer se "kroz dulje vrijeme zalaže za europsku viziju jugoistočne Europe Europe, ljudska prava i međunarodnu pravdu".

WASHINGTON

Američki potpredsjednik Joe Biden upozorio je u ponedjeljak Kinu da će Sjedinjene Države inzistirati na ljudskim pravima, pitanjem oko kojega postoji veliko neslaganje dviju zemalja, a kritici je izvrgnuto i nedavno pekinško gušenje prosvjeda. I Biden i državna tajnica Hillary Clinton upotrijebili su neuobičajeno oštre riječi u vezi s ljudskim pravima na početku godišnjeg sastanka vodećih dužnosnika obiju zemalja. Rekli su da su Sjedinjene Države zabrinute u vezi s nedavnim kineskim gušenjem neslaganja uhićivanjem, pritvorom i tajnim zatvaranjem odvjetnika koji se bore za ljudska prava, prosvjednika i disidenata. "Ne može se stvaran odnos izgraditi na lažnim temeljima. Ako se negdje ne slažemo, važno je to izreći. Nastavit ćemo izražavati svoje mišljenje o tim pitanjima", rekao je Biden na otvaranju Strateškog i gospodarskog dijaloga u Washingtonu.

MOSTAR

Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR) i posebnog predstavnika EU-a (EUSR) u BiH priopćio je u ponedjeljak da će prioritet u predstojećem razdoblju biti razgovori oko uspostave vlasti na državnoj razini kako bi se otkočio potpuni zastoj u europskim integracijama. U priopćenju povodom 9. svibnja, Dana Europe, iz Ureda navodi se da će prvi korak u vraćanju zemlje na put k euroatlantskim integracijama biti "sadržajni pregovori oko formiranja vlasti na državnoj razini". "To će biti glavni prioritet posebnog predstavnika EU u BiH Valentina Inzka u predstojećim mjesecima", navodi se u priopćenju objavljenom iz ureda OHR-a. "Više od sedam mjeseci nakon izbora, država živi na ograničenom privremenom financiranju, zakonodavni proces je zaustavljen i ne vidi se mogućnost formiranja vlade na državnoj razini i parlamenta. Sve to jasno ukazuje na potrebu da Europska unija ostane čvrsto angažirana u zemlji i da spriječi produbljivanje krize", dodaje se.

ATLANTA

Zapadne vlade moraju podržati Pakistan u njegovoj borbi protiv islamističkih ekstremista u pograničnom području prema Afganistanu, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Govoreći o sigurnosnom stanju u svijetu nakon ubojstva vođe Al Kaide Osame bin Ladena na pakistanskom teritoriju 2. svibnja, Rasmussen je rekao da "nema alternative" suradnji s Pakistanom u borbi protiv terorizma. U svom govoru na sigurnosnoj konferenciji u Atlanti u SAD-u, glavni tajnik NATO-a rekao je da cijeni dosadašnje napore pakistanske vojske u borbi protiv islamističkih militanata u pograničnom području. "Ipak, može se još puno više učiniti", rekao je Rasmussen. "Moramo poduprijeti one snage u Pakistanu koje shvaćaju da prava prijetnja pakistanskom društvu dolazi od terorizma i ekstremizma", dodao je glavni tajnik NATO-a.

KAIRO

Ratni brodovi NATO-a bombardirali su u ponedjeljak "vojne i civilne ciljeve" u gradu Misrati i susjednom gradu Zlitanu, izvijestila je libijska državna televizija prenoseći izjavu glasnogovornika vojske. Televizija Jamahiriya je rekla da su napadi prouzročili nekoliko žrtava i određenu štetu ali nije navela pojedinosti. Izvješće nije bilo moguće potvrditi iz neovisnih izvora, izvijestila je agencija Reuters.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙