FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 8. svibnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

FIRENCA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u nedjelju u Firencu, gdje će sudjelovati na "Festivalu Europe" u organizaciji Europskog sveučilišnog instituta, jedne od najprestižnijih europskih istraživačkih institucija u području društvenih znanosti, a primit će i nagradu za mir Fondacije Galileo 2000. Hrvatski predsjednik u ponedjeljak će dobiti nagradu za mir "Fondacije Premio Galileo 2000" zbog "zalaganja za europsku viziju jugoistočne Europe, ljudska prava i međunarodnu pravdu". "Njegove inicijative za pomirenje, susreti s predsjednicima Srbije, BiH, Slovenije, Italije te drugim čelnicima u regiji i izvan nje stvorili su ozračje razumijevanja i temelje za trajnu pomirbu u regiji", kaže se u obrazloženju nagrade hrvatskom predsjedniku. Josipović će u Firenci održati zasebne susrete s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyem Buzekom, luksemburškim premijerom Jean-Claude Junckerom i talijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem te će održati sastanak s vodstvom Europskog sveučilišnog instituta.

KAIRO - Egipatski premijer Esam Šaraf sazvao je hitan sastanak vlade i odgodio posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima dan nakon žestokih sukoba u Kairu između muslimana i kršćana u kojima je poginulo devet osoba, objavili su u nedjelju službeni mediji u Kairu. Okolnosti sukoba nisu posve jasne. Očevici kažu da je petstotinjak konzervativnih muslimana došlo pred koptsku crkvu u Imbabi, predgrađu Kaira, tražeći od tamošnjih Kopta da im predaju jednu kršćanku koja se navodno obratila na islam. Verbalni sukob muslimana i kršćana ubrzo je prerastao u sukob punih razmjera, pri kojem se koristilo i vatreno oružje. Vlasti su u Imbabu poslale velik broj vojnika i policajaca koji su uspjeli razdvojiti sukobljene strane pucajući u zrak i bacanjem suzavca. Vjerska pripadnost žrtava nije objavljena.

NIKOZIJA - Sirijska vojska prodrla je u nedjelju u zoru u oporbene četvrti industrijskog grada Homsa, u središtu Sirije, i nastavila operacije u Baniji, na mediteranskoj obali, potvrdili su borci za ljudska prava. Vojska koja od petka tenkovima zauzima položaje u središtu Homsa, 160 km sjeverno od Damaska, prodrla je u subotu navečer i nedjelju u zoru u nekoliko četvrti koje drži protivnici režima Bašara al-Asada, poput Bab Sebe i Babe Amra, nakon što su prekinuli dovod struje i telefonske veze. U obje se četvrti čula pucnjava teških strojnica. Prema organizaciji za ljudska prava Insan, 16 prosvjednika ubijeno je u petak u Homsu kad su snage sigurnosti otvorile vatru na prosvjedni skup koji se kretao prema Bab Dreibu, u središtu grada.

MISRATA - Gusti stup dima diže se u nedjelju iz libijskog grada Misrate nakon što su snage Moamera Gadafija bombardirale spremište nafte, izazvavši veliki požar, javljaju dopisnici stranih agencija. Misrata, lučki grad s oko 500.000 stanovnika koji se nalazi 200 kilometara istočno od Tripolija, u pobunjeničkim je rukama, ali je već dva mjeseca u okruženju Gadafijevih snaga. Zbog straha od nestašice goriva pred benzinskim su crpkama formirani dugački redovi. Pobunjenici su objavili da Gadafijeve snage bombardiraju samo puna spremišta goriva i da im je netko dojavio točne koordinate. Gadafijeve snage su se okomile i na grad Zliten, 30-ak kilometara zapadno od Misrate, a pobunjenici procjenjuju da je moguća i kopnena ofenziva na taj grad.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙