FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 9. svibnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u nedjelju da se SAD nada da je zadao "smrtonosni udarac" Al Kaidi nakon smrti Osame bin Ladena, koji je izrekao nove prijetnje u posmrtno objavljenoj poruci. U intervjuu tv postaji CBS, Obama je kazao da se informacije sadržane u računalima zaplijenjenima u domu Bin Ladena upravo proučavaju. "To ne znači da ćemo pobijediti terorizam", istaknuo je američki predsjednik i dodao: "No, to znači da imamo priliku, vjerujem, zadati smrtonosni udarac toj organizaciji". Američki predsjednik koji je napad američkih snaga na kuću Osame Bin Laden pratio iz Bijele kuće, objasnio je da će trebati "određeno vrijeme" da se istraže informacije dobivene u operaciji. Te informacije "mogu nas dovesti do drugih terorista koje odavno tražimo", ocijenio je Obama. "Sada imamo priliku, nismo to još učinili, ali imamo priliku doista pobijediti Al Kaidu barem u tom području koje graniči s Pakistanom i Afganistanom", rekao je Obama.

CIUDAD DE MEXICO

Više od 85.000 osoba, prema procjeni gradskih vlasti, u tišini je u nedjelju prosvjedovalo u Ciudad de Mexicu protiv nasilja povezanog s ilegalnom trgovinom drogom, kao kulminacija četverodnevnog prosvjednog marša koji je krenuo u četvrtak iz Cuernavace, 90 km južno od glavnog grada Meksika. Marš "za mir, sigurnost i pravdu" pokrenut je na inicijativu pjesnika i novinara Javiera Sicilie, čiji je sin ubijen u ožujku. Na čelu tihe gomile s bijelim balonima s imenima žrtava nasilja, Javier Sicilia je ušao kasno popodne na Zocalo, ogromni glavni trg Ciudad de Mexica, dok su se čula jedino zvona katedrale. Prosvjednici zahtjevaju prekid nasilja krijumčara droge, ali se isto tako zauzimaju za promjenu vladine strategije u borbi protiv narkokartela i povlačenje 50.000 vojnika koje je vlada meksičkog predsjednika Felipea Calderona od prosinca 2006. angažirala u ratu protiv kartela.

LJUBLJANA

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša rekao je u razgovoru za ljubljansko "Delo" da bi prijevremeni izbori, ako bi do njih došlo ove godine, skratili izlaz iz teške političke i gospodarske krize u kojoj se Slovenija nalazi. "To bi bio elegantan način za sadašnju vladu da teret koji je sama stvorila prebaci na tuđa ramena", iznio je Janša za vodeći slovenski dnevni list od ponedjeljka. Istodobno, tvrdi Janša, prijevremeni izbori "skratili bi agoniju i krizu", koja se ogleda u velikoj zaduženosti i nezaposlenosti, te razvojnom padu Slovenije u Europskoj uniji po svim indikatorima. "Stanje je mnogo gore nego što se može pročitati u novinama. To ljudima nije sasvim jasno zbog drastičnog zaduživanja, kao što nije bilo niti Grcima prije tri godine. Slijedeća vlada imat će vrlo ograničen manevarski prostor", rekao je Janša. Prema njegovoj procjeni bi zato premijer Borut Pahor, o kojemu to ovisi, trebao pristati na održavanje prijevremenih izbora što prije, ne čekajući rok za redovne na jesen iduće godine.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙