FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tolle: skloništa nezadovoljna ugovorom o sufinanciranju

Autor: tmar
ZAGREB, 6. svibnja 2011. (Hina) - Šest od sedam ženskih skloništa i savjetovališta, koji su danas u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potpisali ugovor o sufinaciranju u ovoj godini sa dva milijuna kuna, ugovor je ocijenilo izuzetno nepovoljnim jer se tim sredstvima ne može osigurati njihov opstanak, a dovedeni su u poziciji da ponuđeno prihvate ili da zatvore skloništa.

Koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle ističe kako su sredstava za skloništa iz godine u godinu sve manja, a novac stiže sve kasnije, pa će tako sredstva za siječanj u najboljem slučaju skloništima biti isplaćena tek u svibnju.

Upozorava pritom da pojedina skloništa moraju pribaviti više od 31 posto novca, koliko su prema ugovoru dužna sama osigurati, budući da država, županije ili gradovi ne ispunjavaju svoj dio obveza. Autonomna ženska kuća Zagreb tako sama treba osigurati 37 posto svih troškova, a sisački Centar za žene Adela čak 60 posto, upozorava Tolle.

Uoči potpisivanja današnjeg ugovora, predstavnici šest skloništa uputili su pismo ministru obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislavu Iviću, te na znanje predsjednici Vlade Jadranki Kosor, u kojem su predložili izmjene ugovora. Predlažu tako da se osigura ili 100-postotno finaciranje skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, pri čemu im je svejedno u kojim će omjerima to činiti država, županije i gradovi međusobno, ili pak da financiraju 90 posto troškova skloništa tako da država, županije i gradovi osiguraju po 30 posto sredstava.

Tolle smatra neprihvatljivim i da se ugovor skloništima daje na uvid dva dana prije njegova potpisivanja i bez mogućnosti utjecaja na sadržaj, te zaključuje kako sve navedeno jasno pokazuje da se pitanje financiranja skloništa mora riješiti zakonom.

(Hina) xmt yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙