FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 6. svibnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

RABAT - Marokanska policija je u četvrtak uhitila tri osobe osumnjičene za bombaški napad u središtu Marakeša 28. travnja u kojem je poginulo 16 osoba, izvijestila je marokanska službena novinska agencija. Sva trojica osumnjičenih su Marokanci, izjavilo je marokansko ministarstvo unutarnjih poslova, prenijela je agencija Map. Ministarstvo je reklo da je glavni osumnjičenik "dobro upućen u džihadističku ideologiju i pokazuje lojalnost al Kaidi". Osumnjičeni se, reklo je ministarstvo, obukao kao turist kako bi postavio dvije ekplozivne naprave u kavani nad trgom Džamaa el Fna u Marakešu koji je često stranaca, navodi agencija Reuters. Bombe su daljinski detonirane a u ekploziji je smrtno stradalo desetero stranih turista, većinom francuskih državljana, i šestero Marokanaca.

BRUXELLES - Načelnik Glavnog stožera hrvatskih oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić sudjelovao je na redovnom zasjedanju Vojnog odbora NATO-a na razini načelnika Glavnih stožera oružanih snaga u Bruxellesu, priopćeno je u četvrtak iz službe za odnose s javnošću ministarstva obrane. Tijekom zasjedanja Vojnog odbora NATO-a održani su odvojeni sastanci Vojnog odbora s načelnicima glavnih stožera Gruzije, Ukrajine i Rusije i na sastancima je potvrđeno posebno partnerstvo koje NATO ima sa spomenutim državama, pri čemu je posebno istaknut doprinos pojedinih partnera u rješavanju zajedničkih sigurnosnih izazova, kaže se u priopćenju o boravku Lovrića s izaslanstvom u Bruxellesu u srijedu i četvrtak. Održan je i poseban sastanak Vojnog odbora s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom. Sudionici sastanka razgovarali su o najvažnijim aktualnim pitanjima iz operacija i transformacije NATO-a. Raspravljalo se i o operaciji "Unified Protector" (NATO-ova operacija provedbe zabrane leta i embarga na oružje protiv Libije), a na sastanku su bile i nečlanice NATO-a koje sudjeluju u operaciji. Održan je i sastanak Vojnog odbora s nečlanicama NATO-a koje sudjeluju u operaciji ISAF u Afganistanu. Sastanku su nazočili načelnici glavnih stožera 50 država koje su uključene u operaciju ISAF. Zapovjednik ISAF-a general David Petraeus upoznao je nazočne preko video veze sa situacijom na terenu. Vojni odbor je potom razgovarao o procesu tranzicije i obuci afganistanskih snaga. Načelnici su se raspravom o operaciji "Ocean Shield" (NATO-ovu doprinosu borbi protiv pirata kod Roga Afrike) dotaknuli i pitanje borbe protiv piratstva, ističući kako je za uspjeh potreban sveobuhvatni pristup i intenzivna suradnja s EU i državama koje pojedinačno sudjeluju u borbi protiv piratstva.

NEW YORK - Samo četiri dana nakon ubojstva Osame bin Ladena američki predsjednik Barack Obama položio je u četvrtak vijenac na "nultoj točki", mjestu na kojemu su u Al-Kaidinom terorističkom napadu 2001. srušeni tornjevi Svjetskog trgovačkog centra (WTC), odavši ondje počast svim žrtvama tog terorističkog čina. To je prvi Obamin obilazak "nulte točke" otkad je postao predsjednik Sjedinjenih Država. Obamin prethodnik, George W. Bush je tri dana nakon Al-Kaidina terorističkog čina stajao na ruševinama, na istome mjestu zaprijetivši da će one koji su srušili nebodere uskoro sustići ruka pravde. Gotovo deset godina nakon toga, Obama je doputovao u New York kako bi Amerikancima i svijetu obznanio da je obećanje održano, izvješćuje Reuters. Rekao je kako smaknućem Bin Ladena Amerikanci svijetu poručuju da, kad oni kažu da neki događaj neće nikada zaboraviti, tada to uistinu i misle. Američki predsjednik posjetio je vatrogasnu postaju na srednjem Manhattanu čijih je 15 vatrogasaca poginulo u rušenju WTC-a te je s njima ručao, a potom je posjetio policijsku postaju na donjem Manhattanu. Vatrogascima je kazao kako je došao da bi im zahvalio za sve što su učinili. "Ovo mjesto simbolizira iznimnu žrtvu koju ste podnijeli toga strašnog dana prije gotovo 10 godina", rekao je Obama. Na donjem Manhattanu položio je vijenac pred jedinim stablom koje je "preživjelo" teroristički napad, zbog čega je nazvano "Survivor's Tree". Ondje je razgovarao i s članovima obitelji žrtava napada 11. rujna 2001. Polaganju vijenca su, osim članova obitelji žrtava, prisustvovao njujorški gradonačelnik, guverner države New York te njujorški političari. U napadu Al-Kaide na SAD 2001. poginulo je gotovo 3.000 ljudi.

PARIZ - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je izjavio kako se mir između Izraela i Palestinaca može ostvariti samo pregovorima, a ne "diktatom Ujedinjenih naroda", nakon razgovora u Parizu s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem. "Stvarna želja za postizajem mira može se ostvariti isključivo pregovorima između Izraela i Palestinaca, a ne diktatom Ujedinjenih naroda. Pitanje je može li se automatizmom postići većina u UN-u, a odgovor na to je pozitivan. Oni mogu reći i da je Zemlja ravna te takvu odluku i usvojiti", rekao je Netanyahu. Mirovni proces blokiran je nakon neuspjele konferencije održane u Washingtonu u rujnu prošle godine. Palestinci bi u rujnu željeli proglasiti vlastitu državu, a to je zadnji rok što ga je međunarodna zajednica zadala za potpisivanje izraelsko-palestinskog sporazuma. Rok se poklapa s održavanjem Opće skupštine UN-a. Palestinci namjeravaju u rujnu zatražiti međunarodno priznanje palestinske države, najprije od Vijeća sigurnosti, gdje ih očekuje američki veto, a potom i od Opće skupštine u kojoj velike sile ne raspolažu pravom veta. U intervjuu objavljenom u jučerašnjem izdanju francuskog tjednika L'Express Sarkozy je dao naslutiti da bi Francuzi mogli priznati autonomnu Palestinu. Po završetku razgovora s francuskim predsjednikom izraelski je premijer novinarima kazao kako je dobio potporu Francuza kada je riječ o, za njega ključnom pitanju - da Palestinci trebaju priznati Izrael kao "državu židovskog naroda".

ŽENEVA - Afričke i zemlje Bliskoga istoka koje žele uzeti natrag milijardu dolara koliko su navodno u Švicarsku spremili kleptokratski vođe, morat će raspetljati mrežu računa kako bi dokazali da je riječ o kriminalnoj aktivnosti, kažu stručnjaci. Švicarskaje u četvrtak objavila da je zamrznula 70 milijuna švicarskih franaka povezanih s nekadašnjim predsjednikom Obale Bjelokosti Laurentom Gbagbom i njegovim suradnicima. Početkom tjedna potvrđeno je da je u Švicarskoj blokirano ukupno 830 miljuna švicarskih franaka libijskoga čelnika Moamera Gadafija i svrgnutih čelnika, egipatskog i tuniskog predsjednika Hosnija Mubaraka i Zinedina al-Abidina Ben Alija. Nove vlasti moraju dokazati da njihovi zahtjevi udovoljavaju standardima švicarskih sudova koji se zadnjih godina strožim zakonima bore protiv pranja novca, kažu stručnjaci. "Računi govore. Ne morate odmah znati cijeli raspon pronevjera", kaže ženevski odvjetnik Enrco Monfrini koji je Nigeriji vratio švicarska sredstva Sanija Abache i još pokušava vratiti Haitiju bogatstvo s računa Jean-Claudea Duvaliera, zvanog Baby Doc. "To je kao paukova mreža, vidite dotok i odliv i malo-pomalo sagledate cijelu sliku", kaže i prisjeća se kako je cijelo desetljeće radio na povratku 650 milijuna dolara Nigeriji, sporo dokazujući da je pokojni Abacha taj novac pokrao i poslao u Švicarsku.

CAPE CANAVERAL - Uz lansirnu rampu na Floridi, gdje je Alan Shepard 1961. uzletio u 15-minutni svemirski let, NASA je u četvrtak obilježila 50. godišnjicu prvog leta s ljudskom posadom. Te 1961. američki hladnoratovski suparnici iz Sovjetskog Saveza već su bili poslali Jurija Gagarina u svemir, na let koji je bio duži i viši od Shepardova i NASA-i se tada činilo da je svemirska utrka već izgubljena. "Kad je (Shepard) uzletio, na plećima je ponio NASA-u", rekao je Jay Barbree, Shepardov biograf i novinar koji dugo prati svemirske letove. "Znao je da bi njegov neuspjeh značio i neuspjeh svemirskoga programa". U četvrtak je na istome mjestu NASA pozdravila bivše astronaute, goste i dužnosnike proslavi 50. godišnjice toga važnog događaja. NASA krajem ove godine zatvara program raketoplana koji su preskupi, a oslobađa ta sredstva za financiranje letova dalje u svemir. Shepard je uzletio na visinu od 186 km, a za njim je slijedilo šest slijetanja na Mjesec i program raketoplana. "Projekt Meercury dao je našoj zemlji nešto novo", rekao je voditelj NASA-e Charlie Bolden, nekadašnji astronaut na space shuttleu.

KOTOR - U organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore u crkvi Svetog Duha u Kotoru u četvrtak je promovirana knjiga "Slikom kroz prošlost - Boka kotorska i Crnogorsko primorje na starim razglednicama 1890–1940" autora Miroslava Ulčara i Darija Musića. U ime nakladnika Hrvatskog građanskog društva, koje ove godine slavi desetu obljetnicu, i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske predsjednik Ivan Ilić istakao je značaj ove knjige koja čuva od zaborava obalu Boke. Knjiga govori više slikom nego riječju uspoređujući nekadašnji i sadašnji izgled krajolika na fotografijama. U knjizi su prikazane 33 stare fotografije nastale na kraju 19. stoljeća i 32 nove a fotografije koje su snimljene 2008. s istih mjesta s kojih su snimljene stare, kako bi prikazale isti prostor s promjenama do kojih je došlo u proteklih sto godina. Knjiga sadrži i poruku stručnjacima iz oblasti planiranja i zaštite prostora Boke kotorske i trebala bi potaknuti svijest kod onih koji odlučuju o ovom prostoru.

FAIRBAULT - Američki medicinski tehničar William Melchert-Dinkel osuđen je na izdržavanje zatvorske kazne, jer je putem interneta poticao jednu Kanađanku i jednog Britanca na samoubojstvo, koje su oni počinili, izvijestili su u četvrtak sudski izvori. 48-godišnji Melchert-Dinkel morat će odslužiti zatvorsku kaznu u trajanju od 340 dana, a potom po dva dana zatvorske kazne godišnje u narednih 10 godina, na godišnjice smrti dviju žrtava. Osuđen je zbog poticanja samoubojstva Britanca Marka Drybrougha koji se 2005. u 32. godini objesio u Coventryju te za samoubojstvo 18-godišnje Nadie Kajouoji, koja se utopila u ledenoj rijeci u Ottawi, pošto joj je Melchert-Dinkel predložio da to učine zajedno. Nakon što je Mark pronađen obješen, u računalu su pronašli Williamov e-mail s detaljnim savjetima o vješanju. Osuđenik je priznao policiji kako je surfao internetom predstavljajući se kao medicinska sestra koja suosjeća sa žrtvama. Nudio im je pomoć oko samoubojstva i savjete na koji se način ubiti. Policija ga je svojedobno opisala kao samoubilačkog voajera opsjednutog vješanjem. Sudac Thomas Neuville sa Suda Rice u Minnesoti objasnio je kako je bivši medicinski tehničar proglašen krivim jer je "namjerno savjetovao i poticao" svoje žrtve na samoubojstvo, zbog čega ga je proglasio krivim, u skladu s državnim zakonom kojim se zabranjuje pomoć osobama koje žele počiniti samoubojstvo. Melchert-Dinkel mora platiti i globu u iznosu od 18.000 dolara te 30.000 dolara obiteljima žrtava. Osuđenik namjerava uložiti žalbu na presudu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙