FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zatrpano arheološko nalazište kod Tomislavgrada

Autor: zkre
MOSTAR, 5. svibnja 2011. (Hina) - Franjevački samostan u Tomislavgradu uz dopuštenje tamošnjih vlasti zatrpao je zemljom ostatke rimskih termi, što je izazvalo burna reagiranja arheologa dok su općinske vlasti stale u obranu tamošnjih franjevaca.

O postojanju urbano sređenog grada iz vremena antičkog Rima koji je bio municipij, a u ilirsko vrijeme naselje imena Delminium, svjedočile su arheološke iskopine ispred franjevačke crkve i samostana u Tomislavgradu koji su građevinskim intervencijama zatrpane da bi se po tvrdnjama arheologa dobilo prostrano i praktično parkiralište.

“Samostan kao institucija koja sama skuplja starine, treba se brinuti za takvu lokaciju, čak je nastojati očuvati i održavati, eventualno poticati i neka nova istraživanja i uklopiti je u svoj eksterijer, budući da je bila u blizini samostana. Zatrpavanje rimskih termi je čistim barbarizam", ocijenio je za medije u Mostaru arheolog i predsjednik Matice hrvatske Ljubuški Radoslav Dodig.

Dodao je kako je i sam franjevački samostan 1930. izgrađen na ostacima nekadašnjeg rimskog foruma što je Dodig ocijenio pogubnim djelom, jer je uništio jedini ostatak rimskog trga.

Gvardijan franjevačkog samostana fra Ante Pranjić ocijenio je kako su arheološki ostaci zatrpani nakon sporazuma s mjerodavnim institucijama. Dodao je da arheološko nalazište već više od 10 godina propada.

"Nitko se o tome nije brinuo, a od svega se stvorio samo prostor za smeće", rekao je gvardijan Pranjić.

Predsjednik općinskog vijeća Tomislavgrada Mate Kelava rekao je kako je zatrpavanje termi izvršeno uz konzultacije sa strukom.

"Pozdravljam evidentiranje i zatrpavanje ovoga lokaliteta kao načina najbolje zaštite spomeničke baštine, kada već nema sredstava za sustavno i studiozno arheološko istraživanje i stručno i trajno konzerviranje otkrivenih spomenika", priopćio je Kelava.

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙