FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba fotografija "Prođoh Bosnom nako"

Autor: pgas
SPLIT, 2. svibnja 2011. (Hina) - Biskup Banjalučki i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica večeras je u pinakoteci franjevačkog samostana Gospe od zdravlja u Splitu otvorio izložbu fotografija pod nazivom "Prođoh Bosnom nako" autora Frane Piplovića, bivšeg konzula Republike Hrvatske u Banjoj Luci.

Predstavljeno je više od 100 Piplovićevih fotografija snimljenih od 2006. do 2011. godine na kojima su prikazana stradanja Hrvata katolika na području banjalučke biskupije i Bosanske Posavine.

Biskup Komarica je istaknuo kako bez obzira što je na području Republike Srpske trenutačno samo oko 5 posto od prijeratnog broja Hrvata katolika, oni se trude da im se ne nametne kompleks manje vrijednosti.

"Nedopustivo je i sramotno da se Hrvati katolici u BiH iskorijene, hrvatski političari u BiH i Hrvatskoj te srpski i bošnjački političari morali su pokazati više brige za povratak Hrvata u BiH", kazao je biskup Komarica, dodavši kako niti međunarodna zajednica nije imala razumijevanja za Hrvate katolike u BiH.

Hrvati u BiH očekuju "malo više pomoći" od hrvatske države, rekao je. "Još uvijek čekamo tu strategiju (o pomoći Hrvatima izvan Hrvatske) koja je predložena u Hrvatskom saboru ali još nije izglasovana, te zakon o pomoći Hrvatima izvan Hrvatske", rekao je biskup Komarica.

A u izjavi novinarima biskup Komarica je ocjenio kako je trenutačna situacija u BiH "uzljuljana".

"Velika je opasnost za BiH što se nakon Daytonskog sporazuma nije dogodio povratak Hrvata u BiH jer bez Hrvata neće biti Bosne i Hercegovine", istaknuo je biskup Komarica, kritizirajući političare što se ne zauzimaju za povratak Hrvata u BiH.

Piplović je istaknuo kako izložbom fotografija "Prođoh Bosnom nako" želi potaknuti javnost da razmišlja o poteškoćama Hrvata katolika i Katoličke crkve na području banjalučke biskupije i Bosanske Posavine. Pojasnio je kako je "nako" izraz koji se rabi u Bosni, a znači kako ne treba biti pasivan nego je nužno nešto poduzeti za promjenu stanja.

"Ova izložba je dokumentarna i tužna priča o nestajanju Hrvata katolika na prostoru sjeverozapadne i srednje Bosne te Bosanske Posavine, o padovima i pokušajima uzdizanja", kazao je Piplović. Pri tomu je istaknu kako je BiH "i hrvatski prostor jer su tamo naši korijeni, naše nevolje i patnje".

Izložba će trajati 15 dana.

(Hina) xpgas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙