FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završeni 21. Marulićevi dani: Marul predstavi "Reces i ja"

Autor: pgas
SPLIT, 3. svibnja 2011. (Hina) - Dodijelom festivalskih nagrada večeras su u Splitu završeni 21. Marulićevi dani, a "Marul" za najbolju predstavu u cjelini, dodijeljen je predstavi "Reces i ja" Olje Lozice u produkciji teatra Exit i Kazališne družine Kufer iz Zagreba.

Izvrsnošću teksta, režije, glume i vizualno-glazbenog identiteta predstava "Reces i ja" uspostavlja neposrednu komunikaciju s publikom, na dirljiv način pričajući o onom najbitnijem u ljudskom životu - međuljudskim odnosima i potrebom za bliskošću, navedeno je u obrazloženju ocjenjivačkog suda festivala.

Autorici predstave Olji Lozici pripala je i nagrada "Marul" i za najbolju režiju.

"Marul" za najbolji izvedeni tekst dodijeljen je Anti Tomiću i Željki Udovičić za tekst "Čudo u Poskokovoj dragi" u režiji Krešimira Dolenčića i u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh. U obrazloženju je istaknuto kako se ta nagrada dodjeljuje za jedinstvenu stvaralačku snagu kojom su autori oslikali mentalitet Dalmatinske zagore.

Nagrade "Marul" za najbolja glumačka ostvarenja dodijeljene su: Aleksandru Bogdanoviću za ulogu Olivera Urbana u predstavi "Leda" u režiji Ivana Lea Leme i produkciji HNK Osijek; Ljiljani Bogojević za ulogu Dore Labudan u predstavi "Breza" u režiji Želimira Mesarića i produkciji HNK Varaždin; Mirjani Karanović za ulogu Mirjane u predstavi "Drama o Mirjani i onima oko nje" u režiji Ive Milošević i produkciji "Jugoslovenskog dramskog pozorišta" iz Beograda i Zlatku Košti za ulogu Michelangela u predstavi "Michelangelo Buonarroti" u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Kazališta lutaka Zadar.

Nagrada za dramaturšku obradu ili preradbu teksta dodijeljena je Borivoju Radakoviću za teklst "Breza", a za scenografiju je nagrada dodijeljena Valentini Crnković i Igoru Kordeju za predstavu "Čudo u Poskokovoj dragi", dok je nagrada za kostimografiju pripala Ani Savić Gecan za predstavu "Dolina ruža" u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella.

Nagrada za oblikovanje svjetla dodijeljena je Ivi Nižiću za predstavu "Michelangelo Buonarroti", a nagrada za skladnu scensku glazbu - autorski rad pripala je Igoru Karliću za predstavu "Michelangelo Buonarroti".

Po sudu gledatelja 21. Marulićevih dana, koji su predstave ocjenjivali ocjenama od 1 do 5, najbolja festivalska predstava ie "Drama o Mirjani i ovima oko nje" hrvatskog dramskog pisca Ivora Martinića u izvedbi "Jugoslovenskog dramskog pozorišta" iz Beograda. To je bila jedina inozemna predstva od ukupno osam koliko ih se po odluci izbornice Gordane Ostović natjecalo na ovogodišnjem Festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta.

Po odlucio žirija Slobodne Dalmacije, medijskog pokrovitelja Marulićevih dana, nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala je mladoj glumici Aleksandri Stojaković za nastup u predstavi "Reces i ja".

21. Marulićeve dane zatvorio je župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader a zatim je u splitskom HNK-u izvan konkurencije izvedena predstava "Smrt trgovačkog putnika" Arthura Millera u režiji Dušana Jovanovića.

(Hina) xpgas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙