FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fatah i Hamas ubrzo kreću u provedbu sporazuma

Autor: dmus
ZAGREB, 4. svibnja 2011. (Hina) - Nakon službenog proglašenja pomirbe potpisivanjem sporazuma u srijedu u Kairu, dosad suparnički palestinski pokreti Fatah i Hamas već će sljedeći tjedan početi raditi na provedbi sporazuma, rekao je u glavnom egipatskom gradu zamjenik vođe Hamasa Musa Abu Marzuk.

"Sljedeći tjedan ćemo se sastati s predsjednikom Abuom Mazenom (Abasom), možda u Kairu, kako bismo pokrenuli proces pomirbe", rekao je Marzuk u Kairu nakon što su glavne palestinske frakcije svečano poduprle sporazum, koji predviđa uspostavu vlade nacionalnog jedinstva i provedbu izbora.

Abas je u govoru na svečanosti ponovio poziv na zaustavljanje izgradnje židovskih naselja kao uvjeta nastavku mirovnih pregovora s Izraelom, obnovljenih u rujnu, ali i ubrzo prekinutih zbog toga što je Izrael odbio produljiti moratorij na daljnju izgradnju naselja.

"Država Palestina mora biti rođena ove godine", rekao je Abas.

Očekuje se da će Abas, budući da pregovora s Izraelom nema, od Opće skupštine UN u rujnu zatražiti priznanje palestinske države na cijelom području Zapadne obale i Pojasa Gaze, iako se Izrael i SAD protive takvom jednostranom potezu.

Palestinci pomirbu vide kao presudan korak prema tome da pred Ujedinjenim narodima iskažu jedinstvo i odraz duboko ukorijenjene želje naroda da se prekinu unutarnje raznirice u trenucima narodnih pobuna koje su preplavile arapski svijet.

Vođa Hamasa Halid Mešal tijekom svečanosti u Kairu je istaknuo kako njegova organizacija želi uspostavu neovisne i suverene palestinske države na prostorima Zapadne obale i Pojasa Gaze, s Jeruzalemom kao glavnim gradom.

"Naš je cilj uspostava slobodne i potpuno suverene palestinske države na Zapadnoj o

obali i Pojasu Gaze, čiji će glavno grad biti Jeruzalem, bez ijednog (izraelskog) naseljenika, bez davanja ijednog pedlja teritorija i bez odustajanja od prava na povratak (palestinskih izbjeglica)", rekao je Mešal.

"Odlučili smo platiti koliko god treba kako bismo postigli pomirbu. Mi borbu vodimo s izraelskim okupatorom, a ne s palestinskim frakcijama i sinovima istog naroda", rekao je Mešal.

Sporazum je u ime Fataha potpisao Azam al-Ahmad, a u ime Hamasa Marzuk. Zasad se ne zna zašto svoj potpis na dokument nisu stavili Abas i Mešal, ali iz palestinski izvora se moglo čuti da se to dogodilo zato što Abas se ne smatra predsjednikom palestinskog naroda iz redova i Fataha i Hamasa, a ne vođom samo jedne frakcije.

Sporazum o pomirbi, koji palestinski narod smatra presudnim za ostvarenje cilja - uspostave neovisne države - predviđa stvaranje prijelazne vlade koja će upravljati i Zapadnom Obalom, koja je sad pod kontrolom Mahmuda Abasa, i Pojasa Gaze, kojim upravlja Hamas te održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u roku od najviše godinu dana.

No, sporazum bi mogao biti diplomatski problem za Abasovu Palestinsku samoupravu, koja ovisi o međunarodnoj pomoći jer većina zapadnih zemalja osuđuje Hamas zbog njegova odbijanja da prizna Izrael, odustane od nasilja i prihvati privremene izraelsko-palestinske mirovne sporazume.

Izrael, koji je oba teritorija na kojima Palestinci žele uspostaviti svoju državu zauzeo oružjem 1067., proglasio je sporazum udarcem za proces uspostave mira.

"Ono što se danas dogodilo u Kairu strahovit je udarac miru i velika pobjeda terorizma", rekao je tijekom posjeta Londonu izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

(Hina) xdam ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙