FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović položio vijenac na Arlingtonu

Autor: dhai
WASHINGTON, 4. svibnja 2011.(Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu je položio vijenac na Grobnicu neznanom vojniku na američkom Nacionalnom groblju Arlington, kraj Washingtona.

U čast hrvatskog predsjednika, koji u srijedu završava četvorodnevni posjet SAD-u, ceremonija polaganja vijenca na Arlingtonu održana je uz najviše državničke počasti, uz 21 topovski plotun, intoniranje nacionalnih himni Hrvatske i SAD-a, te postrojavanja počasnog bataljuna američke vojske na platou u podnožju Grobnice neznanom vojniku.

Na groblju Arlington, u Virginiji, pokopano je gotovo četvrt milijuna zaslužnih američkih časnika i vojnika iz svih američkih ratova, od Građanskog rata 1861-65., do današnjih sukoba u Iraku i Afganistanu.

Grobnica neznanom vojniku, u koju su položeni posmrtni ostaci trojice američkih vojnika čiji identitet nije utvrđen, iz I. i II. svjetskog rata te iz Korejskog rata, nalazi se pod počasnom stražom 24 sata na dan, 365 dana u godini, po svakom vremenu. Stražari su dragovoljci iz elitne 3. pješačke brigade (The Old Guard) sa sjedištem u Fort Myeru, u Virginiji.

Predsjednik Josipović u srijedu će, prije povratka u Hrvatsku, održati predavanje o politici pomirenja i kazenoj odgovornosti za ratne zločine u jugoistočnoj Europi u German Marshall Fondu u Washingtonu, te posjetiti Spomen muzej Holokausta, gdje će zapaliti svijeću ispred spomen obilježja žrtvama ustaškog logora Jesenovac.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙