FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 3. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

PRELOG

Za boravka u Međimurskoj županiji predsjednica vlade Jadranka Kosor posjetila je tvrtku "Šestan-Busch" u Prelogu. Tvrtka je dio skupine koja osim u Hrvatskoj posluje u Češkoj i Njemačkoj, a proizvodi borbene kacige te svoj proizvod izvozi u 40-ak zemalja. Kacigama s oznakom "made in Croatia" opremljene su brojne i vojne, i policijske postrojbe u svijetu, izvijestio je direktor i suvlasnik tvrtke Alojzije Šestan. Ključ uspješnosti tvrtke s 50-ak zaposlenika je ulaganje u razvoj, marketing i školovanje ljudi, kojih, kako je rekao Šestan, ima dovoljno u Međimurju. Premijerka Kosor je u toj prigodi istaknula da treba raditi, biti uporan i ne posustajati pred prvom zaprekom. "Hrvatska može biti gospodarski uspješna zemlja jedino ako budemo više radili i dali priliku onima koji znaju", izjavila Kosor.

ZAGREB

Saborski odbor za financije i državni proračun razmotrio je danas prijedlog izmjena Pomorskog zakonika, uz koji je priložen i vladin amandman da se za pomorce uvede beneficirani radni staž. Odbor nije imao kvorum pa će o tom zakonskom prijedlogu glasovati naknadno, iako je predsjednik odbora Goran Marić (HDZ) najavio da će dobiti potporu. Sredinom travnja vlada je predložila amandman na svoj prijedlog izmjena toga zakonika, koji je tjedan dana prije uputila u saborsku proceduru. Tim su amandmanom prihvaćeni zahtjevi pomoraca za uvođenje beneficirana radnog staža, pa bi im se ubuduće svakih 12 mjeseci provedenih na brodu računalo kao 15 mjeseci staža. Po tom zakonskom prijedlogu 13.000 pomoraca u međunarodnoj plovidbi i 4000 pomoraca u nacionalnoj plovidbi u starosnu bi mirovinu mogli s navršenih 60 godina života i 15 godina staža na brodu. Također, umjesto dosadašnjeg oslobođenja od plaćanja poreza na dobit hrvatskih brodara u međunarodnoj plovidbi uveo bi se porez po tonaži broda, koji se već primjenjuje u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Belgiji, Grčkoj, Malti, Cipru, Norveškoj, Danskoj, Švedskoj i Finskoj.

ZAGREB

Nacionalno vijeće HDZ-a donijelo je danas odluku o raspuštanju županijskih odbora HDZ-a Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije. Pod predsjedanjem predsjednice Hrvatske demokratske zajednice Jadranke Kosor održana je sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji kao i promjenama u radu stranke u nekim županijskim organizacijama, priopćeno je iz HDZ-a. Nacionalno vijeće jednoglasno je donijelo odluku o raspuštanju županijskih odbora HDZ-a Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije. Također jednoglasno donijeta je odluka da se Josip Borić imenuje predsjednikom Povjerenstva županijske organizacije HDZ-a u Primorsko-goranskoj županiji, a Ante Sanader u županijskoj organizaciji HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, kaže se u priopćenju glasnogovornice HDZ-a Sunčane Glavak.

ZAGREB

Akademska donatorska večer tematski posvećena športu, športskoj rekreaciji i znanju, održat će se 7. svibnja na splitskom Ekonomskom fakultetu, s ciljem da se ukaže na značaj športa i rekreacije kao važnoga dijela studentskog života te istakne važnost bavljenja športom tijekom obrazovanja. Donatorska večer održat će se u okviru obilježavanja Dana Grada Splita i blagdana sv. Dujma, u organizaciji Sveučilišta u Splitu i Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, rečeno je na najavnoj konferenciji za novinare održanoj danas u Zakladi u Zagrebu. Akademska večer održat će se u sklopu međunarodne veslačke regate, tradicionalnog športskog događaja, na kojemu će sudjelovati i veslačke ekipe Oksforda, Cambridgea i Splita, kazao je na konferenciji za novinare rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić. Naglasivši kako se takva akademska donatorska večer po prvi puta održava u Splitu, rektor je ukazao na važnost promocije sporta među studentskom populacijom što je, za razliku od svjetskih sveučilišta, kod nas zanemareno. Rektor Pavić važnost organiziranja večeri vidi i u prikupljanju sredstava za studentske stipendije koje će pripomoći studentskom standardu, posebice studentima sportašima. Akademsku večer posjetit će i poznati sportaši, među kojima je gimnastičarka Tina Erceg, jedriličar Ivan Kljaković Gašpić, veslači braća Skelin i drugi.

ZAGREB

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs čestitao je studentima i dekanu zagrebačkoga Pravnoga fakulteta pobjedu na European Law Moot Court Competition te na prvim mjestima u području govorništva i javnoga govorništva. "Ta je pobjeda znak kvalitetna rada studenata Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Katedre za europsko javno pravo koja nam godinu za godinom donosi lijepe vijesti o izvanrednim uspjesima hrvatskih studenata", kaže ministar u čestitki. Navodi kako duboko vjeruje da će "nas i u budućnosti znati obradovati tako lijepim vijestima, koje nedvojbeno potvrđuju kvalitetu i konkurentnost visokoga obrazovanja u Hrvatskoj". Studentska ekipa Pravnog fakulteta u Zagrebu pobijedila je u nedjelju na međunarodnom natjecanju iz prava Europske unije, koje su u litavskom glavnom gradu Vilniusu suorganizirali Sveučilište Cambridge i Europski sud pravde. To je prvi put da je jedna hrvatska ekipa pobijedila na tom uglednom natjecanju na kojem su sudjelovale studentske ekipe sa 16 sveučilišta iz država srednje i istočne Europe.

RIJEKA

Dan oslobođenja Rijeke, 3. svibnja, obilježen je danas svečanom akademijom u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, a izaslanstva riječke gradske uprave i primorsko-goranske županije položila su vijence na Partizanskom groblju na Kozali, na Spomen-kosturnici na Trsatu i pred Spomenikom oslobođenja na Delti. Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je Rijeka 1945. oslobođena od fašističke okupacije uz goleme žrtve te da je tada izbrisana umjetno stvorena granica na Rječini. Dodao je da je tada obranjeno pravo na slobodu, suživot, različitost i multikulturalnost. Za razliku od ostatka Hrvatske u ovom gradu i županiji uvijek je postojao jasno definirano stajalište o antifašizmu, rekao je Obersnel, dodavši da bez pobjeda i žrtava antifašističkih boraca te hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Rijeka ne bi mogla biti kakva je danas. Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Sladić Keserović rekao je da se ponekad zaboravlja važnost antifašizma.

KORČULA

Današnja utemeljiteljska sjednica korčulanskog gradskoga vijeća završila je bez izbora predsjednika vijeća jer ni jedan od dvojice kandidata, Andrija Fabris iz koalicije HDZ/HSS i Lovro Krstulović iz koalicije SDP/HNS, u dva kruga nisu dobili potrebnu natpolovičnu većinu glasova. Gradsko vijeće ima 15 članova, a ni jedan kandidat nije dobio potrebnih osam glasova. Javnim glasovanjem Krstulović je dobio 6 glasova (5 protiv, 4 suzdržana), a Fabris 5 glasova (6 protiv i 4 suzdržana). U ponovljenu glasovanju ishod je bio isti. Utemeljiteljsku je sjednicu otvorio predstojnik državnog ureda za Dubrovačko-neretvansku županiju Baldo Pušić koji je daljnje vođenje sjednice prepustio najstarijem članu Ivanu Farcu (HDZ ). Pošto ni u drugom krugu nije izaban predsjednik GV-a, najstariji vijećnik Farac je zaključio sjednicu. Na izvanrednim izborima 3. travnja SDP je osvojio 5 mandata, koalicijski mu HNS jedan, a HDZ 4 i koalicijski partner HSS jedan. Nezavisna lista Korčulanske lige osvojila je dva, a HSLS i HSP po jedno mjesto.Travanjski prijevremeni izbori za gradsko vijeće, raspisani su zato što nije donesen proračun za 2011.

OKLAJ

Umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Tihomir Budanko zahvalio se mještanima Čučeva u kistanjskoj općini na prijedlogu da bude proglašen počasnim građaninom te općine. Brigadir Tihomir Budanko u pismu što ga je danas poslao kistanjskom načelniku Slobodanu Rončeviću, predsjedniku Općinskog vijeća Marku Sladakoviću i vijećniku Boži Šuši koji je pokrenuo inicijativu, iskreno se zahvaljuje, no drži da nije napravio ništa posebno čime bi zavrijedio takvu čast, osim što je postupao po smjernicama i procedurama po kojima su djelovali i ostali časni pripadnici oslobodilačke Hrvatske vojske. "Primjereno ponašanje prema ratnim zarobljenicima i civilima nije bila nikakva iznimka, već duboko ukorijenjeno pravilo djelovanja i postupanja pripadnika Hrvatske vojske, kojima se u višegodišnjoj redovitoj izobrazbi te posebno crtom vođenja i zapovijedanja tumačila potreba postupanja u skladu s međunarodnim ratnim pravom te ženevskim konvencijama i dopunskim protokolima", navodi u pismu. Mještani srpske nacionalnosti u Čučevu u znak zahvalnosti odlučili su proglasiti počasnim građaninom Kistanja brigadira Budanka jer je nakon "Oluje" spasio 14 starijih mještana. Mještani ističu kako ih je brigadir Budanko zaštitio od pljačkaša i ubojica te ostavio jednu postrojbu HV-a da ih čuva, što im je, kažu, spasilo živote.

ZAGREB

Vlasniku i direktoru Skladgradnje Slavenu Žužulu te bivšem direktoru i članu uprave Autoceste Rijeka - Zagreb Josipu Prskalu i Zlatku Korparu određen je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na 15 svjedoka koje treba ispitati u istrazi o navodnim 11,5 milijuna kuna "teškim" nezakonitostima prilikom gradnje nekoliko dionica i objekata na autocesti Rijeka-Zagreb 2006. Protiv trojice osumnjičenih istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić pokrenuo je istragu zbog sumnje da su Prskalo i Korpar zlouporabili položaj i ovlasti, a Žužul da ih je na to poticao. Pod istragom je i Skladgradnja, zbog čega je istražni sudac danas ispitao i pravnog zastupnika tvrtke, zagrebačkog odvjetnika Antu Madunića. Prskalo je odluku o pritvoru dočekao u zatvoru u Remetincu u kojemu je od kraja ožujka kada je uhićen zajedno s bivšim članom uprave HAC-a Mariom Lovrinčevićem zbog sumnje da je tu tvrtku oštetio štetnim ugovorom sa Skladgradnjom o izgradnji odmorišta uz buduću autocestu do Ploča. U toj istrazi sutkinja Jadranka Mandušić danas je obojici ukinula pritvor, no za razliku od Lovrinčevića koji je pušten iz Remetinca Prskalo zbog odluke suca Luburića ostaje iza rešetaka. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo bivše čelnike Autoceste Rijeka-Zagreb sumnjiči da su u prosincu 2006. Žužulu platili 11,5 milijuna kuna više od vrijednosti izvedenih radova prilikom proširenja dijela poluautoceste u autocestu Rijeka-Zagreb.

VARAŽDIN

Trojici čelnih ljudi „Varaždinskih vijesti“, istražna je sutkinja odredila zadržavanje od 48 sati, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic. Jučer uhićeni direktor i glavni urednik „Varaždinskih vijesti“ Ernest Fišer, njegov sin i zamjenik Svebor Fišer i voditelj marketinga Davor Mašić prijepodne su kao osumnjičenici dovedeni u Županijski sud u Varaždinu gdje ih je ispitala istražna sutkinja Biserka Plesničar te im odredila zadržavanje od 48 sati, rekao je Pavlic. Dodao je da državni odvjetnik u tom roku treba odlučiti hoće li podnijeti istražni zahtjev i predložiti pritvor. Prvoosumnjičeni Ernest Fišer tereti se za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti u pet točaka i za jedno kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, dok se sva trojica terete za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, rekao je Pavlic. Ne navevši identitet osumnjičenika ni ime tvrtke na koju se odnose kriminalistička istraživanja, varaždinska je Policijska uprava (PU) danas već bila izvijestila da su trojica čelnika lokalnog tjednika „Varaždinske vijesti“ osumnjičeni da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, zbog čega su tvrtka i državni proračun oštećeni za ukupno 4,425 milijuna kuna.

DUBROVNIK

Policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila osnovanu sumnju da su dvojica 27-godišnjih francuskih državljana počinili kazneno djelo računalne prijevare. Pošto su građani uočili njihovo sumnjivo ponašanje na Stradunu, prijavili su ih policiji koja ih je sprovela na razgovor. U tijeku vožnje u policijskom vozilu jedan od osumnjičenika pokušao je skriti bankovnu karticu, a u drugog osumnjičenika policija je pronašla elektroničku napravu za čitanje magnetskog zapisa na bankovnim kartica,a, tzv. skimmer. Osumnjičeni Francuzi dovedeni su u Istražni centar Županijskog suda u Dubrovniku, gdje im je određeno zadržavanje od 48 sati.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙