FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 3. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

ISLAMABAD - Ubojstvo Osame bin Ladena nije bila zajednička američko-pakistanska operacija, objavio je u ponedjeljak pakistanski predsjednik Ali Zardari u kolumni u Washington Postu. Zaradri je ujedno odbacio sumnje da Pakistan nije učinio dovoljno na traganju za vođom Al-Kaide i u borbi protiv militanata na svom teritoriju. Zardari je napisao da Bin Ladenovo prebivalište, u gradiću pedesetak kilometara od Islamabada, nije bilo poznato pakistanskim vlastima. "Nije bio nigdje gdje smo predviđali da bi mogao biti", napisao je Zardari. "Iako događaji u nedjelju navečer nisu bili zajednička operacija, desetljeće suradnje Pakistana i SAD-a naposlijetku je dovelo do eliminacije Osame bin Ladena kao stalne prijetnje civiliziranom svijetu", dodao je. Pakistanski čelnik poručio je da jednostavno nije točno da njegova zemlja, teško pogođena Bin Ladenovim i djelovanjem njegovih militanata s 30 tisuća mrtvih civila posljednjih godina, nije imala volje pronaći ga. "To su neutemeljene spekulacije. Pakistan je imao razloga prezirati Al-Kaidu kao i bilo koja druga zemlja. Rat protiv terorizma jednako je pakistanski rat, kao što je američki", naglasio je Zardari. Njegovo mišljenje, međutim, ne dijele pakistanski mediji koji u utorak pišu da će činjenica da je Bin Laden pronađen i ubijen u Pakistanu nanijeti veliku sramotu tamošnjim vlastima.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a i glavni tajnik organizacije Ban Ki-moon pozdravili su u ponedjeljak likvidaciju Osame bin Ladena i ocijenili je prekretnicom u borbi protiv globalnog terorizma. "Zločini Al-Kaide dotaknuli su mnoge kontinente, doveli tragediju i gubitke života tisućama muškaraca, žena i djece", rekao je Ban. "Danas se treba prisjetiti svih žrtava ovdje u SAD-u i svugdje u svijetu", dodao je. "Osobno, zadovoljan sam što je pravda dostigla ključnog čovjeka međunarodnog terorizma. Želio bih pohvaliti napore i odlučnost sviju u svijetu koji rade na iskorjenjivanju međunarodnog terorizma", rekao je Ban. U izjavi ovomjesečnog predsjedatelja Vijećem sigurnosti, francuskog veleposlanika Gerarda Arauda Vijeće izražava zadovoljstvo što Osama bin Laden neće više nikada izvesti terorističke napade i pogrešno tumačiti islam kao opravdanje za svoja zlodjela. "Vijeće sigurnosti potvrđuje taj bitan napredak i druge uspjehe zabilježene u borbi protiv terorizma i zahtijeva od država da ostanu oprezne i da intenziviraju napore u borbi protiv terorizma", kaže se u priopćenju. Vijeće poziva sve države da rade zajedno i izvedu počinitelje, organizatore i pomagače terorističkih napada pred lice pravde.

WASHINGTON - Bijela Kuća je u ponedjeljak navečer povukla izjave savjetnika američkog predsjednika Johna Brennana da je u akciju u Abotabadu ubijena i supruga Osame bin Ladena i da je bila korištena kao živi štit. Bin Ladenova supruga u napadu je ranjena, a smrtno je stradala druga ženska osoba koja se nalazila u kući, izjavio je neimenovani dužnosnik Bijele kuće, ispravljajući tako raniju Brennanovu izjavu. John Brennan je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Bijeloj kući rekao da je "žena poslužila Bin Ladenu kao ljudski štit". "Po onome što sam shvatio, kada je bin Laden napadnut, ona se nalazila na mjestu koje upućuje da je bila upotrijebljena kao ljudski štit", rekao je Brennan i dodao da se ne zna jesu li je bin Laden ili njegov sin tamo smjetili, ili se sama tamo dobrovoljno postavila. Američki dužnosnici nisu objavili gdje se sada nalazi Bin Ladenova žena. Bijela kuća je u ponedjeljak također objavila da ima fotografije mrtvog Bin Ladena, ali da još nije odlučeno hoće li one biti objavljene. "Možda ćemo ih objaviti kako bi uklonili bilo čiju sumnju je li on stvarno ubijen", rekao je Brennan. Neki od članova američkog Kongresa već su zatražili da se fotografije objave, ali takva odluka još nije donijeta.

ZAGREB - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) će sud u srijedu objaviti odluku o zahtjevu vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i progon vojvođanskih Hrvata, za odbacivanjem optužnice koji je podnio temeljem pravila ICTY-ja koja omogućuju da optuženi, nakon što tužitelji završe izvođenje svojih dokaza, objasni sudskom vijeću zašto misli da tužitelji nisu dokazali njegovu odgovornost. Usmeno ročište na kojem je Šešelj svoj zahtjev obrazložio održano je od 7. do 9. ožujka i on je tada tražio da ga ICTY ne samo oslobodi krivnje nego je zatražio da mu se isplate milijuni eura odštete zbog osmogodišnjeg pritvora. Šešelj je ustvrdio da se optužnica temelji na lažnim optužbama, a svjedoke koji su ga teretili za govore mržnje i poticanje dobrovoljaca SRS-a odbacio je kao lažne. Tužiteljstvo tereti Šešelja da je, zajedno s drugim sudionicima zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije kroz progon pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i muslimana. Optužen je za zločine protiv čovječnosti u BiH i Hrvatskoj, a posebno za masakre na Ovčari i u Voćinu te progon Hrvata iz Vojvodine. Ideju 'velike Srbije' sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima, a svojom je ekstremnom retorikom mobilizirao i poticao na progon Hrvata i muslimana ne samo sebi podređene stranačke dobrovoljačke oružane jedinice, nego i druge srpske snage, smatra tužiteljstvo.

PARIZ - Istražitelji su pomoću robotske podmornice na velikoj dubini Atlantskog oceana pronašli i drugu crnu kutiju iz zrakoplova Air Francea koji se srušio pred brazilskom obalom 2009. godine s 228 putnika i članova posade. "Istražitelji su pronašli i identificirali snimač glasova u kokpitu (CVR)", objavila je francuska agencija za istragu zrakoplovnih nesreća (BEA). Crna kutija je podignuta s podmorja rano i utorak i u dobrom je stanju. Prije dva dana istražitelji su istim načinom pronašli prvu crnu kutiju, snimač podataka o letu (FDR). Airbus 330-203 Air Francea srušio se u Atlantik na području ispred sjeveroistočne obale Brazila na liniji Rio de Janeiro-Pariz u lipnju 2009. Poginulo je svih 228 putnika i članova posade. Nesreća do danas nije rasvijetljena. Za istragu je dosad potrošeno oko 35 milijuna eura. Istražitelji se nadaju da će im crne kutije pomoći da konačno zaključe što se dogodilo sa zrakoplovom.

TOKIO/NEW YORK - Ni tjedan dana nakon prvog napada, hakeri su izveli drugi masovni udar na Sonyjev sustav računalnih igara te možda ukrali privatne podatke još 25 milijuna korisnika, objavila je u ponedjeljak kasno navečer ta japanska tvrtka. Vijest je japanski elektronički div objavio samo dva dana pošto je Kazuo Hirai, drugi čovjek tvrtke, obećao da će Sony poduzeti sve mjere kako bi spriječio novi kibernetički napad poput onoga koji je pogodio Sonyjevu mrežu PlayStation prošli tjedan. Pritom je Hirai izrazio nadu da će uspjeti vratiti povjerenje svojih kupaca koji bi se mogli okrenuti Microsoftovom Xboxu. Sony je u ponedjeljak objavio da je otkrio novi masovni hakerski napad na svoju mrežu igara Sony Online Entertainment PC games. Gotovo 90 posto korisnika te mreže koja omogućuje igračima skidanje softwarea i natjecanje s drugim članovima mreže živi u Sjevernoj Americi i Europi. Američke i europske nadležne službe pokrenule istragu. Hakeri su uspjeli ukrasti kartične podatke 10.700 kupaca iz Austrije, Njemačke, Nizozemske i Španjolske te 12.700 brojeva neameričkih kreditnih kartica. Također je objavljeno da su možda ukradene igrice, adrese i adrese elektronske pošte, datumi rođenja te telefonski brojevi i druge informacije o 24.6 milijuna Sonyjevih kupaca s njegovih servera kao i sa "zastarjele baze iz 2007." Zbog novog napada tvrtka je isključila i svoje igre Sony Online Entertainment na Facebooku. Sony je opovrgnuo spekulacije da su mu hakeri ponudili da otkupi popis s milijunima brojeva kreditnih kartica.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙