FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: brad
ZAGREB, 1. svibnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja u svijetu do 4,30 sati

TRIPOLI

Najmlađi sin libijskog vođe Moamera Gadafija, Saif al Arab Gadafi, ubijen je zajedno sa svoje troje djece u subotu navečer tijekom zračnog napada NATO-a, objavio je glasnogovornik režima u Tripoliju. Glasnogovornik vlade Musa Ibrahim objavio je da je napadnuta kuća Saifa al Araba Moamera Gadafija, najmlađeg Gadafijeva sina. Libijski vođa Moamer Gadafi i njegova supruga živi su i zdravi, rekao je glasnogovornik libijske vlade. U subotu kasno navečer tri su se eksplozije čule u Tripoliju, u četvrti Bab al Azizija, gdje je i kompleks u kojem stanuje Gadafi, nakon prelijetanja zrakoplova NATO-a. Po riječima glasnogovornika, riječ je o operaciji koja je imala za cilj ubiti libijskog čelnika. "Ono što sada imamo je zakon džungle", rekao je glasnogovornik dodajući da je sada "svakome jasno da ono što se događa u Libiji nema ništa sa zaštitom civila". Glasnogovornik libijske vlade odveo je novinare u kuću koja je pogođena s najmanje tri rakete, a krov joj je probijen na nekoliko mjesta. "Borit ćemo se i boriti bude li trebalo", kazao je Ibrahim dodajući: "Vođa je jučer ponudio mir NATO-u i NATO je to odbio". Kako javlja agencija Reuters, za sada nema nikakve reakcije NATO-a ili potvrde o događaju iz neovisnih izvora. U Bengaziju, središtu libijske pobune, pobunjenici su pucali u zrak nakon što je objavljeno da je ubijen Gadafijev najmlađi sin, javio je novinar France Pressea. Gadafijev sin Saif (29) jedan je od najmanje poznatih njegovih sinova, s ograničenom ulogom u strukturi vlasti u Tripoliju. Bio je student u Njemačkoj.

BRUXELLES

NATO je u nedjelju rano ujutro potvrdio da je izveo napad na područje Bab al Azizija u Tripoliju, no nije potvrdio da je poginuo najmlađi sin libijskog čelnika Moamera Gadafija, Saif, kako je ranije objavila vlada u Tripoliju. "NATO je nastavio svoje precizne zračne udare na vojna postrojenja Gadafijeva režima u Tripoliju ove noći, uključujući i napade na zgradu zapovjedništva i kontrole poznatu kao sektor Bab al Azizija", navodi se u priopćenju NATO-a. "Znamo za nepotvrđena medijska izvješća po kojima bi neki članovi Gadafijeve obitelji mogli biti ubijeni", kazao je u priopćenju zapovjednik operacije u Libiji, general Charles Bouchard. Zapovjednik NATO-a kazao je da NATO žali zbog bilo kojeg izgubljenog života, posebice nevinih civila. "Svi su ciljevi NATO-a vojni i jasno su povezani sa sistematičnim napadima Gadafijeva režima na libijski narod i naseljene zone", rekao je general Bouchard istaknuvši kako ciljevi napada nisu pojedinci.

RIM

Gotovo dvije stotine tisuća katolika, većinom mladih, sudjelovalo je u subotu navečer na Circusu Maximusu u Rimu na molitvenom bdijenju u znak sjećanja na papu Ivana Pavla II. koji će u nedjelju biti proglašen blaženim, objavila je mjesna policija, a bdijenje je molitvom i blagoslovom videovezom završio papa Benedikt XVI. Među mnogobrojnim zastavama na nekadašnjem antičkom trkalištu bilo je mnogo hrvatskih, poljskih te zastava rimskih župa. Molitvu je predvodio rimski vikar kardinal Agostino Vallini koji je kazao da je Ivan Pavao II. bio svjedok tragičnog doba velikih ideologija i totalitarnih režima i da je dao svoj doprinos prema novoj fazi povijesti. "Osjećam njegovu prisutnost ovdje na Circusu Maximusu, osjećam je snažno", rekao je mnoštvu bivši Papin osobni tajnik i nadbiskup Krakova, msgr. Stanislaw Dziwisz i podsjetio da je Papa bio osobito povezan s mladima s kojima se susretao tijekom Svjetskih dana mladih koje je inicirao. "Hvala svim mladima, Ivan Pavao II. koji vas gleda odozgo je sretan", rekla je francuska redovnica Marie Simon-Pierre, koja je svjedočila kako je na Papin zagovor čudesno ozdravila od Parkinsonove bolesti. Papa je, po njezinim riječima, "bio svećenik po Božjem srcu, blizak najslabijima, bolesnima, najmanjima", prenosi AFP. Joaquin Navarro-Valls, bivši Papin glasnogovornik, rekao je kako vjeruje da je Ivan Pavao II. već svet. "Crkva ne stvara svece, ona ih samo priznaje. Ivan Pavao II. već je bio svet." Ivan Pavao II. bit će proglašen blaženim tijekom svečane mise u nedjelju na Trgu sv. Petra u nazočnosti 86 izaslanstava iz cijelog svijeta. U Rim stalno pristižu vjernici, a procjenjuje se da je nekoliko tisuća hodočasnika došlo iz Hrvatske. Mnogi će hodočasnici noć provesti na Trgu svetog Petra, očekujući beatifikaciju, a po završetku bdijenja hodočasnicima je rečeno da će osam crkava ostati otvoreno i da mogu nastaviti moliti.

SANA, Jemen

Glavna jemenska oporbena skupina optužila je u subotu jemenskog predsjednika Alija Abdulaha Saleha da blokira mirovni plan Vijeća za suradnju Zaljevskih zemalja (GCC) po kojem bi se trebao povući s vlasti u roku od mjesec dana. "Vlasti blokiraju sporazum. Glavni tajnik GCC-a rekao nam je da je Saleh odbio potpisati u svojstvu predsjednika. Rekao je da želi potpisati kao čelnik vladajuće stranke, a to je kršenje teksta Zaljevske inicijative", rekao je dužnosnik Sultan al-Atvani. "Riječ je o ključnom dijelu plana u čemu nećemo popustiti", istaknuo je glasnogovornik Zajedničkog foruma (oporba) Mohamed Kahtani. Mirovni plan trebao bi biti potpisan u nedjelju u Rijadu, u nazočnosti ministara vanjskih poslova GCC-a. Saleh, čiji odlazak oporba i njezini pristaše zahtijevaju višemjesečnim prosvjedima, na vlasti je 32 godine. Prema mirovnom planu treba predati vlast potpredsjedniku države mjesec dana pošto potpiše sporazum s oporbenim snagama i osigura mu se imunitet od sudskog progona.

ZAGREB

General bojnik Gordan Čačić uvršten je u Dvoranu slavnih međunarodnih polaznika na američkom sveučilištu National Defense University u Washingtonu, a svečanom činu posmrtnog uvrštenja nazočio je državni tajnik Ministarstva obrane (MORH) Pjer Šimunović u sklopu posjeta Washingtonu, priopćio je u subotu MORH. Veteran Domovinskog rata, Gordan Čačić je preminuo 2008. od posljedica teške nesreće na skijaškoj stazi kod Cortine d'Ampezzo u Italiji. Bio je polaznik Škole nacionalne sigurnosti na navedenom američkom Sveučilištu 2000./2001. godine i prvi je Hrvat kome je dodijeljeno ovo časno priznanje, objavio je MORH. Na svečanosti je priznanje primila pokojnikova supruga Vesna Čačić i prigodnim govorom zahvalila, dodaje MORH. Priznanje se dodjeljuje najuspješnijim polaznicima ove, u svijetu ugledne obrazovne institucije, koji su po završetku školovanja na tom Sveučilištu bili postavljeni na najviše pozicije unutar obrambenog sustava. U sklopu posjeta Washingtonu državni tajnik Šimunović u petak je u Državnom tajništvu razgovarao sa zamjenikom pomoćnika državne tajnice za JI Europu Thomasom Countrymanom o mogućnostima šire regionalne suradnje u razvoju zajedničkih obrambenih sposobnosti. Također su razgovarali o doprinosu RH misiji u Afganistanu te napose o hrvatskom zapovjedništvu Škole vojne policije u Kabulu. U nastavku posjeta Šimunović se sastao i sa zamjenikom posebnog predstavnika za Afganistan i Pakistan Danielom Feldmanom kojom prigodom se razgovaralo o trenutačnom doprinosu RH u Afganistanu te o provedbi strategije tranzicije prema razvoju vlastitih afganistanskih sposobnosti.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙