FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 22. travnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

MOSKVA

Ruske tajne službe u petak su objavile da su u Čečeniji ubile jednog saudijskog aktivista, čelnika al-Kaide u toj muslimanskoj republici ruskog Zakavkazja, koji je počinio nekoliko atentata u Rusiji. Trojica pobunjenika, među kojima je bio i taj Saudijac, ubijena su u četvrtak tijekom operacije u okrugu Šali, naveo je antiteroristički odjel ruskih tajnih službi, prenose agencije. "Jedan od pobunjenika je identificiran kao izaslanik međunarodne terorističke organizacije al-Kaide, poznat kao Moganed", naveo je odjel. Moganed je bio ratni zapovjednik koji je sudjelovao u pripremi svih samoubilačkih atentata u Rusiji posljednjih godina. Kako se vjeruje, Moganed je bio drugi po utjecaju vođa islamističke pobune na ruskom Kavkazu, nakon Doku Umarova poznatog kao Abu Usman.

PEŠAVAR

Oko 200 talibanskih pobunjenika je na sjeverozapadu Pakistana iz zasjede ubilo 14 pripadnika pakistanskih snaga sigurnosti, rekao je u petak jedan vojni dužnosnik, prenosi AFP. "Oko 200 talibana je napalo položaj snaga sigurnosti", rekao je neimenovani dužnosnik tog grada koji se nalazi nedaleko Pešavara. On je objasnio da su pobunjenici izveli napad s okolnih brežuljaka iznad novog položaja kojeg su gradili paravojnici pogranične policije Frontier Corpsa. Ubijeno je devet članova Frontier Corpsa i pet policajaca, dodao je. Taj položaj se proteže duž granice s Afganistanom zapadno od pokrajine Nuristan, uporišta afganistanskih talibana, precizirao je. Riječ je o području istočno od doline Svat nad kojom je pakistanska vojska u rujnu 2009. od talibana preuzela kontrolu.

BANGKOK

Tajlandski i kambodžanski vojnici pucali su jedni na druge u petak na spornom dijelu granice, a u tom najnovijem sukobu zbog 900-godišnjeg hinduističkog hrama ubijen je jedan tajlandski vojnik, a pet ranjeno, javile su agencije. Obje strane optužile su jedna drugu da su prve pucale u sukobima oko 150 km jugozapadno od hrama Preah Vihear kojega svojataju obje zemlje jugoistočne Azije. Jedan tajlandski vojnik je ubijen, a pet je ranjeno u sukobu, priopćio je galsnogovornik tajlandske vojske, kako javlja agencija France Presse. Zamjenik guvernera tajlandske pokrajine Surin rekao je agenciji Reuters da puščana vatra dolazi s kambodžanske strane te da vlasti evakuiraju stotine seljana iz toga područja.

CIUDAD DE MEXICO

Vlasti su izvukle 37 tijela iz masovne grobnice u sjevernom Meksiku, izjavio je u četvrtak lokalni dužnosnik. Savezna policija je kopajući u predgrađu Duranga, glavnog grada istoimene meksičke savezne države, u posljednja dva dana otkrila jako raspadnuta tijela, rekao je dužnosnik vlade te savezne države. Policija je pronašla 26 tijela u srijedu, a 11 u četvrtak, rekao je on. Jedno od tijela pronađenih u četvrtak bilo je žensko. Prema lokalnim medijima zajedno s ovim otkrićem u posljednja dva tjedna u najmanje dva jarka u tom području pronađeno je više od 50 tijela. U krvavom ratu protiv trgovaca drogom u posljednje više od četiri godine ubijeno je oko 37.000 ljudi, a mnogi od njih su pokopani u jarcima.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙